Ολοκλήρωση της εγκατάστασης ηλιοθερμίας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες για το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας στην Ελλάδα, το οποίο έχει αναλάβει η «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ», κατόπιν συμμετοχής της σε ανοιχτό διεθνή διαγωνισμό. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη) και συγκεκριμένα από το Άξονα Προτεραιότητας 1 για την Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος - Αντιμετώπιση της κλιματικής Αλλαγής - Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η προμελέτη του έργου έγινε από τον Δρ. Μηχανικό M.I.T. κ. Ευθυμιάδη Απόστολο σε συνεργασία με την τεχνική υπηρεσία του Νοσοκομείου. Η οριστική μελέτη εκπονήθηκε από την επιστημονική ομάδα της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ», με επικεφαλής τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Γιώργο Ανδριανό και την σημαντική συμβολή του Μηχανολόγου Μηχανικού κ. Όθωνα Σιάγκα σε ειδικά θέματα. 

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο περιελάμβανε την προμήθεια, την εγκατάσταση και τη θέση σε λειτουργία του ηλιοθερμικού συστήματος στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας, με σκοπό την αναβάθμιση των νευραλγικών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων του Νοσοκομείου που χρησιμοποιούνται για την θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Έτσι επιλέχθηκε η βέλτιστη λύση της εγκατάστασης του ηλιοθερμικού συστήματος της TiSUN, για την υποβοήθηση των υπαρχόντων λεβήτων πετρελαίου, με απώτερο στόχο την ενεργειακή εξοικονόμηση σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά και την μείωση των εκπομπών σε ρύπους CO2.

 

Το συγκεκριμένο ηλιακό σύστημα θέρμανσης αποτελείται από: 

 • 226 συλλέκτες FMS TiSUN, συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535τμ, 
 • 7 στρωματοποιημένους ηλιακούς συσσωρευτές (θερμοδοχεία) με σφαιρικό εναλλάκτη PRO-CLEAN της TiSUN,  συνολικής χωρητικότητας 35.000 λίτρων
 • την μονάδα Αντιστάθμισης της θερμοκρασίας του νερού θέρμανσης, 
 • την μονάδα ελέγχου της θερμοκρασίας του Ζεστού Νερού Χρήσης 
 • την κεντρική μονάδα ελέγχου της ηλιοθερμικής εγκατάστασης που περιλαμβάνει συστήματα τηλεπαρακολούθησης και απομακρυσμένης παραμετροποίησης, τόσο για τοπική προβολή των στοιχείων του συστήματος, όσο και διαδικτυακά, και
 • κυκλοφορητές για τη βεβιασμένη κυκλοφορία των διαφόρων υγρών φορέων μεταφοράς θερμότητας.

Πρόκειται για ένα έργο ΑΠΕ υψηλής τεχνολογίας και καινοτομίας στους ακόλουθους τομείς:

 • των υδραυλικών και ηλεκτρονικών αυτοματισμών και υδραυλικού κυκλώματος της ροής του ρευστού στο ηλιακό πεδίο,
 • της σχεδίασης των δοχείων αποθήκευσης ώστε να διατηρείται συνεχώς μια θερμική διαστρωμάτωση εντός των δοχείων,
 • της τεχνολογίας επιτήρησης και ελέγχου της θερμοκρασίας και της κυκλοφορίας των θερμικών φορέων μεταφοράς θερμότητας, του παραγόμενου ζεστού νερού χρήσης και του νερού ανακυκλοφορίας.

Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Οι εργασίες υλοποίησης του έργου προχώρησαν με γρήγορους ρυθμούς και η επιτυχής ολοκλήρωσή του οφείλεται:

 • στο σωστό προγραμματισμό στην οργάνωση και στην διαχείριση του έργου
 • στην καλή γνώση του αντικειμένου του έργου
 • στην άριστη συνεργασία των υπεύθυνων μηχανικών και του εργατοτεχνικού προσωπικού
 • στην καταλυτική συνεργασία της «ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ» με τις τεχνικές εταιρείες «ΕΥΡΩΘΕΡΜΙΚΗ» και «ΤΣΑΚΑΛΑΚΗΣ» από τα Χανιά και την Σπάρτη, αντίστοιχα
 • στην άψογη συνεργασία του αναδόχου του έργου με την Τεχνική Υπηρεσία του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και  κυρίως με τον Μηχανολόγο Μηχανικό κ Παν. Χαρίτο και τον Ηλεκτρολόγο Μηχανικό κ. Αναστ. Βλαχοδημητρόπουλο.

Οι βασικές εργασίες του έργου περιελάμβαναν:

 • την εγκατάσταση του πεδίου των ηλιακών συλλεκτών και το απαιτούμενο δίκτυο σωληνώσεων στα δώματα του Νοσοκομείου
 • την απεγκατάσταση του παλαιού μηχανολογικού εξοπλισμού θέρμανσης νερού χρήσης (θερμαντήρες εναποθήκευσης)
 • την εγκατάσταση των νέων θερμαντήρων διελεύσεως
 • την εγκατάσταση των απαιτούμενων δικτύων σωληνώσεων (θερμανσης -κρύου νερού -ζεστού νερού χρήσης - ανακυκλοφορίας - ηλιακού συστήματος)
 • την εγκατάσταση των μονάδων αυτοματισμού, ελέγχου, ρύθμισης, ένδειξης και καταγραφής διαφόρων παραμέτρων του ηλιακού συστήματος και των συστημάτων θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Πλέον το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία, με την ηλιακή ενέργεια να συνεισφέρει στη θέρμανση των ζεστών νερών χρήσης, και στην θέρμανση των χώρων.

Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Καλαμάτας, αναμένεται:

 • ετήσια εξοικονόμηση 1.615.411 KWh ενέργειας, περίπου, απ' τις απαιτούμενες για θέρμανση χώρων και ζεστού νερού χρήσης.
 • η ενεργειακή αυτή εξοικονόμηση αντιστοιχεί στο 31,3% περίπου της σημερινής ετήσιας κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικής ενέργειας και εκτιμάται σε ετήσιο οικονομικό όφελος περίπου 225.000€.
 • Ετήσια μείωση των εκπομπών CO2 κατά 546,2 τόνους.

Θα επιτευχθεί έτσι, η ζητούμενη από την διοίκηση του Νοσοκομείου, συνολική εξοικονόμηση πόρων και η διασφάλιση της  λειτουργικότητας των μηχανολογικών συστημάτων με ορίζοντα τουλάχιστον την επόμενη δεκαετία.

Στην Ελλάδα της κρίσης και του προβληματισμού, η ΑΝΔΡΙΑΝΟΣ με «μετρημένα» και σταθερά βήματα, προσφέρει στην ανάπτυξη του τόπου και της κοινωνίας, επενδύοντας στη μελέτη και στην τεχνογνωσία δυναμικών τομέων προς την κατεύθυνση των ΑΠΕ, της εξοικονόμησης ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, με ποιοτικά έργα και ποιοτικές κτιριακές εγκαταστάσεις.

 

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Ακολούθησε στο Facebook

Visa Mastercard Maestro verified by visa mastercard securecode piraeus bank gr

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ