Θετικές εκτιμήσεις για το μέλλον του κλάδου και της ελληνικής οικονομίας διατυπώνει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας "ANDRIANOS" Γεώργιος Χαρ. Ανδριανός, εκτιμώντας ότι η πολύχρονη αρνητική οικονομική κατάσταση της αγοράς αρχίζει να ανατρέπεται και να σημειώνεται βελτίωση.

   ISO9001 2008 ISO9001 2008 ISO9001 2008 ISO9001 2008

Ολόκληρο το κείμενο της συνέντευξης στο περιοδικό Θερμουδραυλικός - τεύχος Μαίου 2018:

- Κύριε Ανδριανέ, η εταιρεία σας δραστηριοποιείται στους κλάδους θέρμανσης, ύδρευσης, κλιματισμού και εξοικονόμησης ενέργειας από το 1994. Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιό είναι το καθοριστικό στοιχείο που έχει προσδώσει αυτή τη δυναμικότητα στην αναπτυξιακή της πορεία;

- Κύριε Ντράλλε, εκτός από το μαθησιακό υπόβραθο, που δημιουργήθηκε από τις σπουδές μου ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, από το οποίο αν θέλετε δόθηκε η έναυση για την επιλογή του αντικειμένου, πολύ σύντομα δημιουργήθηκε μια σχέση πάθους για τους κλάδους που αναφέρατε. Η σχέση αυτή μαζί με την προσήλωση όλης της ομάδας της ANDRIANOS στο να κάνουμε τα σωστά πράγματα με σωστό τρόπο, είναι τα κύρια στοιχεία που καθόρισαν την πορείας μας ως σήμερα.
Λάβετε υπόψιν σας ότι πριν από 24 χρόνια ξεκινήσαμε ως ένα τοπικό κατάστημα Ψύξης Θέρμανσης, στο κάτω άκρο της Ελλάδας, που πολύ σύντομα το 2002, επεκταθήκαμε στις εισαγωγές, το χονδρικό εμπόριο σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αρχικά εξαρτημάτων υγραερίου και φυσικού αερίου και αργότερα ηλιοθερμικών συστημάτων και γενικότερα ποιοτικών προιόντων & συστημάτων HVAC.

- Αναλύστε μας τα πεδία δραστηριότητας της εταιρείας ANDRIANOS και τι κατηγορίες προϊόντων αντιπροσωπεύει και διαθέτει στην εσωτερική αγορά. Ποιό είναι το πλεονέκτημα των προϊόντων που σας καθιστά ισχυρό παίχτη εντός και εκτός Ελλάδος;

Τα κυριότερα πεδία δραστηριότητας μας είναι: 

Όσον αφορά το δεύτερο ερώτημα σας που αφορά το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των προιόντων μας, θεωρώ ότι με μια ανάλυσή τους, διαπιστώνει εύκολα κάποιος ότι δεν είναι η “κλασσική παλέτα” προιόντων που έχουν οι περισσότερες “παραδοσιακές” εταιρείες του κλάδου μας, αντίθετα έχουμε εστιάσει περισσότερο α) στην ποιότητα τόσο των προιόντων όσο και των υπηρεσιών μας, β) στην ασφάλεια (ειδικά στα αέρια κάυσιμα), γ) στην άμεση εναρμόνιση μας με τους νέους κανονισμούς και τις οδηγίες (όπως ο νέος ΚΕΝΑΚ, το ERP, o νέος κανονισμός για τα αέρια καύσιμα, τα νέα ψικτικά ρευστά κ.α.), δ) στην καινοτομία και -οσο ειναι δυνατό- στην πρόβλεψη της μελλοντικής πορείας της αγοράς, και πολύ λιγότερο στις χαμηλές τιμές και τις μακροχρόνιες πιστώσεις, χωρίς βέβαια να είμαστε εκτός των πλαισίων της αγοράς μας.

- Ποιά στρατηγική θα ακολουθήσετε για να κρατήσετε τη θέση σας στην αγορά; Υπάρχει σχεδιασμός για νέες συνεργασίες;

Η στρατηγική που σκοπεύουμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον βασίζεται σε αυτά που κάνουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια:

Στη διαφοροποίηση σε σχέση με τους ανταγωνιστές, η οποία γίνεται άμεσα αντιλήπτή στους πελάτες μας για τους λόγους που σας ανάλυσα στην προηγούμενη ερώτηση, αλλά και με το ότι εμείς πουλάμε “συστήματα” ή ακόμα καλύτερα “λύσεις” και όχι “κουτιά”, συνδυάζουμε δηλαδή τα απαραίτητα προιόντα με την υψηλή τεχνογνωσία μας, δίνοντας λύσεις σχεδόν πάντα με διαφορετικό τρόπο σε κάθε περίπτωση καλύπτωντας έτσι ακριβώς τις ανάγκες του κάθε έργου.
Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό μας, αφού το θεωρούμε το σημαντικότερο πόρο μας. Η ANDRIANOS σήμερα απασχολεί 19 άτομα από τα οποία οι 12 είναι απόφοιτοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αυτή την εποχή οι τέσσερις από αυτούς παρακολουθούν μεταπτυχιακό πρόγραμμα για στελέχη, στη διοίκηση των επιχειρήσεων (ΜΒΑ).
Δεν μας αρκεί η επένδυση στην συστηματική εκπαιδευση μόνο των στελεχων μας για αυτό διοργανώνουμε σταθερά δύο συνέδρια το χρόνο στην Καλαμάτα ή στο εξωτερικό το ένα με θέμα τα αέρια καύσιμα και το άλλο με την κτιριακή εξοικονόμηση ενέργειας γενικότερα, όπου για ένα διήμερο βρισκόμαστε με τους συνεργάτες μας και συνδυάζουμε την εκπαίδευση με τις ανταλλαγές απόψεων και παράλληλα ισχυροποιούμε τις ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ μας.

Σχετικά με την ερώτηση για τις συνεργασίες μας, θεωρώ ότι έχουμε ένα πλήρες πακέτο διεθνών συνεργατών οι οποία μας εμπιστεύονται και τους εμπιστευόμαστε.
Οι διεθνείς μας αποκλειστικές συνεργασίες είναι με τους οίκους : GOK Γερμανίας, Witzenmann Γερμανίας, Algas ΗΠΑ, Taconova Ελβετίας, Aeroline Γερμανίας , Salus, RCS Ιταλίας.
Σημαντικές επίσης είναι οι συνεργασίες μας με τους οίκους: Carrier AHI, Ariston Thermo Group, Tecnogas, Tecnocontrol,  Ceme, Caem, Arco, Watts, Fernox,Plinoxotar. 
Τα προιόντα με το δικό μας Brand Νame, όπως το AND solar στην Ηλιοθερμία έχουν απρόσμενα μεγάλη απήχηση τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Tα προιόντα αυτά κατασκευαζονται σε επιλεγμένα Ελληνικά και Ευρωπαικά εργοστάσια, αποκλειστικά με ποιοτικά κριτήρια. 

Παρόλα αυτά επειδή ζούμε σε ένα διεθνές περιβάλλον με συνεχείς αλλαγές τις οποίες οφείλουμε να τις διαχειριζόμαστε σε καθημερινή βάση, στις συνέργειες μας είμαστε σε επαγρύπνηση και σε συνεχείς αναζητήσεις ώστε να προηγούμαστε των εξελίξεων. Στο πλαίσιο αυτό πχ πρόσφατα επεκτείναμε την συνεργασία μας με το Group Ariston Thermo σε μεγαλύτερο εύρος προιόντων, μια καινούργια συνεργασία που κάλυψε κενά στη γκάμα των προιόντων της φιλοσοφίας μας. Ένα δεύτερο παράδειγμα αποτελεί η επέκταση μιας παλιάς και ιδιαιτέρως πετυχημένης συνεργασίας μας με τον οίκο Salus, από την παραδοσιακή γκάμα θερμοστατών και αυτοματισμών που διακινουσαμε, επεκτείναμε την συνεργασία και στο Salus Smart Home, ένα μοντέρο σύστημα διαχείρισης των κτιρίων με τη χρήση του διαδικτύου, που καλύπτει όλες τις ανάγκες του σύγχρονου κτιρίου με πολύ ανταγωνιστικό κόστος.  

- Θεωρείτε ότι οποιαδήποτε επενδυτική δραστηριότητα στον κλάδο όπου δραστηριοποιείστε θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με δεδομένο ότι οι υψηλές φορολογικές επιβαρύνσεις έχουν δράσει ανασταλτικά στην πορεία υλοποίησης των επενδυτικών σχεδιασμών πολλών εταιρειών;

Το θέμα που θέτετε είναι πολύπλευρο και πολύπλοκο, και ανάλογα με την επιχείρηση τα αποτελέσματα μπορεί να είναι διαφορετικά, το ίδιο και ο τρόπος διαχείρισης.
Για να γίνω πιο σαφής θα σας εξηγήσω πως μια καλή φαινομενικά επένδυση που σε άλλες εποχές ή σε μια άλλη χώρα θα οδηγούσε σε σημαντικά κέρδη και δημιουργία θέσεων εργασίας, στην κατασταση που έχει οδηγηθεί η Ελλάδα σήμερα μπορεί να αποβεί καταστροφική, αφού τα κρατικά και ευρωπαικά επενδυτικά εργαλεία (αναπτυξιακός, ΕΣΠΑ κλπ) δε λειτουργούν τόσο καλά όσο χρειάζεται η αγορά. Αλλά και οι συντελεστές ετήσιας απόσβεσης των επενδύσεων είναι χαμηλοί οπότε και η ελάφρυνση στη φορολογία από τις αποσβέσεις είναι επίσης αργή, άρα τα κίνητρα για επενδύσεις είναι μικρά! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται μόνο οι αναγκαίες λειτουργικές επενδύσεις.
Στον αντίλογο βέβαια, είναι απαραίτητο να επισημανθεί ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης μπορούν να συντελέσουν στις επενδύσεις παρόλες τις δυσκολίες που ανέφερα προηγουμένως, με την απαραίτητη προυπόθεση ότι η επιχείρηση είναι σημαντικά κερδοφόρα.

- Η εταιρεία σας έχει επηρεαστεί από τα νέα δεδομένα των φορολογήσεων που έχουν προκαλέσει γενικότερη ύφεση στην αγορά; Εκτιμάται ότι το γενικότερο επιχειρηματικό και πολιτικό κλίμα επιτρέπει να υπάρχουν αισιόδοξες προβλέψεις για την ανάπτυξη του κλάδου;

Θεωρώ ότι όλες οι επιχειρήσεις γενικότερα έχουμε επιρεαστεί αρνητικά από τη λανθασμένη υπερφορολόγηση, αλλά και το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Από την άλλη θεωρώ ότι οι κυβερνώντες και οι εταίροι μας, έχουν επιτέλους καταλάβει το αδιέξοδο στο οποίο έχουν οδηγηθεί οι επιχειρήσεις σε όλους σχεδόν τους κλάδους της οικονομίας. Ελπίζω, λοιπόν, ότι σύντομα - αλλά δυστυχώς σταδιακά - θα διορθώσουν τους φορολογικούς συντελεστές αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Εκτιμώ τέλος, ότι ο κλάδος μας από το 2017 έχει αρχίσει να βρίσκεται σε άνοδο μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια κατηφόρας. Συνεπώς για το άμεσο μέλλον του κλάδου αλλά και της Ελληνικής οικονομίας γενικότερα η πρόβλεψη μου είναι συγκρατημένη αισιόδοξη.

- Η εταιρεία σας είναι μέλος της Ένωση Ελληνικών Επιχειρήσεων Θέρμανσης και Ενέργειας (ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.Θ.Ε ). Τι προτείνετε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει κλάδος και τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει για να επανέλθει η ανάκαμψη;

Η ANDRIANOS είναι μέλος της ΕΝΕΕΠΙΘΕ από το 2010, και μάλιστα από το 2010 ως το 2016 διετέλεσα και μέλος του ΔΣ. Επί της ευκαιρίας θέλω να συγχαρώ το νέο ΔΣ για τις συνεχείς προσπάθειες του για παρεμβάσεις υπέρ του κλάδου στους αρμόδιους φορείς, και ιδίως στη συνεισφορά του στην ολοκλήρωση του νέου ΚΕΝΑΚ, του Εξοικονομώ ΙΙ, καθώς και για τις επιτυχείς προσπάθειες για την διεύρυνση της ΕΝ.Ε.ΕΠΙ.ΘΕ.! 
Πέραν του γενικού οικονομικού περιβάλλοντος για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά, θεωρώ καθήκον όλων μας να εκσυχρονιστούμε και να εναρμονιστούμε με τη νομοθεσία, την επικαιρότητα και την πραγματικότητα, να ενημερώνουμε ενδοεταιρικά τους συνεργάτες μας για τις συνεχείς αλλαγές που γίνονται και να ενημερώνουμε και τους πελάτες μας τόσο σε επίπεδο B2B όσο και σε επίπεδο B2C. Και φυσικά να προβούμε σε όλες τις διορθωτικές ενέργειες που είναι απαραίτητες περισσότερο από ποτέ.

- Με ποιον τρόπο η εταιρεία στηρίζει η εταιρεία ANDRIANOS τους επαγγελματίες, ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη η δουλειά τους και σε τελική ανάλυση να ωφεληθούν οι καταναλωτές; Πιστεύετε ότι οι τελευταίοι έχουν αλλάξει κριτήρια στην επιλογή των προϊόντων;

- Με τη συχνή επικοινωνία η οποία γίνεται δια ζώσης, από τους μηχανικούς πωλήσεων μας, από το τεχνικό τμήμα απομακρυσμένης -αλλά συνεχούς- υποστήριξης μας και από το τμήμα εξυπηρέτησης πελατών μας, αλλά και ηλεκτρονικά δια μέσους της ιστοσελίδας μας. Επιπλέον, δια μέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και, όπως ανέφερα και νωρίτερα, με την εκπαίδευση που τους παρέχουμε δύο φορές το χρόνο στα συνέδρια μας, αλλά και με αρκετά ενδιάμεσα σεμινάρια που διοργανώνουμε όποτε αυτό είναι απαραίτητο.

- Έχετε δημιουργήσει τη μοναδική Ειδική Ομάδα Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΟΤ-ΕΞΕ) η οποία δραστηριοποιείται στην Πελοπόννησο. Πείτε μας λίγα λόγια για τη συγκεκριμένη ομάδα; 

Το 1994 η εταιρεία ANDRIANOS ξεκίνησε ως τεχνική και εμπορική επιχείρηση. Από το 2002 άρχισε το χονδρικό εμπόριο στην Ελλάδα και την Κύπρο, και χρησιμοποίησε την ισχυρή τεχνογνωσία που είχε ως τεχνική επιχείρηση ως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της στις επιλογές που έκανε, αφού κάθε προιόν, πριν αρχίσει να το διακινεί στην αγορά, το δοκίμαζε πρώτα στα δικά της έργα. Με αυτό το τρόπο οι τελικές επιλογές μας είχαν σχεδόν απόλυτη επιτυχία, ενώ τα παράπονα και τα προβλήματα από τους πελάτες μας είχαν περιοριστεί στο ελάχιστο. 

Το 2015, σε μια στιγμή αναδιοργάνωσης μας και ύστερα απο εκτεταμένη έρευνα αγοράς, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί η Ειδική Ομάδα Τεχνικών Εξοικονόμησης Ενέργεας (ΕΟΤ-ΕΞΕ), ως θυγατρική της εταιρείας, και η ANDRIANOS να μετατραπεί σε αμιγώς εμπορική επιχείρηση. Η έρευνά μας έχει καταλήξει στο ότι η ελληνική και τοπική αγορά, λόγω της σύγχυσης που υπήρχε, είχε άμεση ανάγκη από μια εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών και τεχνικών που να αναλαμβάνει το έργο από την αρχή: το σχεδιασμό, την υλοποίηση, τη βελτιστοποίηση, την αποκατάσταση βλαβών και την τακτική συντήρηση ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων. Έτσι σήμερα παρέχουμε με την ΕΟΤ ΕΞΕ στους πελάτες μας ασφάλεια, εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων, καθώς και μείωση του λειτουργικού κόστους.

 

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Ακολούθησε στο Facebook

Visa Mastercard Maestro verified by visa mastercard securecode piraeus bank gr

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ