Αναζήτηση

Η νέα μελέτη που εκπονήθηκε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι επικαιροποιημένη ώστε να αποτυπώνει τη νέα κατάσταση στο κόστος θέρμανσης των ελληνικών νοικοκυριών, συγκρίνοντας 11 διαφορετικές περιπτώσεις συστημάτων θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανατιμήσεις που υφίστανται παγκοσμίως τα καύσιμα το τελευταίος έτος.

sygkrish systhmatwn thermansis

 

 Συγκεκριμένα, η μελέτη συγκρίνει το κόστος θέρμανσης για τους εξής τρόπους:

 1. Αντλία θερμότητας εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Β, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 2. Αντλία θερμότητας εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Γ, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 3. Πιστοποιημένο συγκρότημα λέβητα - καυστήρα βιομάζας με σιλό τροφοδοσίας, ο οποίος τροφοδοτείται με πέλλετ ξύλου ποιοτικής κατηγορίας Α1.
 4. Συγκρότημα λέβητα - καυστήρα φυσικού αερίου συμπύκνωσης.
 5. Συγκρότημα λέβητα - καυστήρα φυσικού αερίου συμπύκνωσης, στην περίπτωση 4-μελούς οικογένειας που δικαιούται επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2022-20223.
 6. Τζάκι κλειστού θαλάμου καύσης το οποίο συνδέεται στην υφιστάμενη υδραυλική εγκατάσταση θέρμανσης της κατοικίας.
 7. Τζάκι ανοιχτού θαλάμου καύσης το οποίο τοποθετείται εντός κατοικημένου χώρου με σκοπό την τοπική θέρμανση τμήματος αυτού.
 8. Σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις με μέγιστο συντελεστή μετατροπής 100%, π.χ. ηλεκτρικός λέβητας (βλ. παραδοχές μελέτης), συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 9. Συγκρότημα παλαιού λέβητα - καυστήρα πετρελαίου (ηth = 71%).
 10. Συγκρότημα συνήθη λέβητα - καυστήρα πετρελαίου (ηth = 87%).
 11. Συγκρότημα λέβητα - καυστήρα πετρελαίου, στην περίπτωση 4-μελούς οικογένειας που δικαιούται επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2022-2023. 

Σεζόν 2021-2022 VS Σεζόν 2022-2023 (Μελέτη ΕΜΠ σελ. 13-14)

Η σύγκριση της φετινής μελέτης με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της περσινής μελέτης του ΕΜΠ μας δίνει με άμεσο τρόπο την αύξηση του κόστους θέρμανσης λόγω της αντίστοιχης αύξησης των καυσίμων.

auxisi kostos kausimwn 2022 vs 2021

Από το παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι:

 • Η Αντλία Θερμότητας παραμένει ένας συμφέρον τρόπος παραγωγής θερμικής ενέργειας με μόλις 1% αύξηση του κόστους χρήσης της σε σχέση με πέρυσι.
 • Οι Λέβητες Πετρελαίου έχουν αντίστοιχα μια αύξηση της τάξης του 18%.
 • Οι Λέβητες Φυσικού Αερίου έχουν μια αύξηση της τάξης του 35% σε σχέση με πέρυσι.
 • Τα συμβατικά στερεά καύσιμα, καυσόξυλα και πέλλετ ξύλου έχουν μια ραγδαία αύξηση της τάξης του 55% και 104%.

Τα ίδια αποτελέσματα φαίνονται και παρακάτω όπου φαίνεται το περσινό και το φετινό κόστος θερμικής ενέργειας σε €/KWhth:

kostos thermansis 2022 vs 2021

 

Αντλίες Θερμότητας – Κλιματική Ζώνη Α

Στην συγκεκριμένη μελέτη του ΕΜΠ αναλύεται η κατανάλωση μια τυπικής αντλίας θερμότητας εγκατεστημένη σε κτίριο σε δύο διαφορετικές περιοχές, μία που βρίσκεται στην κλιματική ζώνη Β και μία στην κλιματική ζώνη Γ.

Επίσης σημειώνεται επίσης οτι οι Αντλίες Θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Α επιτυγχάνουν τους υψηλότερο βαθμό απόδοσης, αφού αυτές οι περοχές είναι οι πλέον ευνοϊκές για την λειτουργία τους. Οι Αντλίες Θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Α έχουν βαθμό απόδοσης κοντά στο 4,0. (Στις παραδοχές της μελέτης η Αντλία Θερμότητας έχει βαθμό απόδοσης 3,0 στην Κλιματική Ζώνη Γ και βαθμό απόδοσης 2,75 στην Κλιματική Ζώνη Β).

Η Κλιματική Ζώνη Α περιλαμβάνει τα Νησιά του Ιονίου, την Νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, μέρος των Δωδεκανήσων και την Κρήτη.

klimatikes zwnes ellada

Κλιματικές Ζώνες Ελλάδα

 

Κόστος παραγωγής θερμικής ενέργειας με Αντλία Θερμότητας, Κλιματική Ζώνη Α, Β, Γ:

Όπως αναφέραμε παραπάνω η μελέτη του ΕΜΠ υπολογίζει την κατανάλωση της Αντλίας Θερμότητας στις Κλιματικές Ζώνες Β και Γ και τα αποτελέσματα (σελ. 20) είναι:

 • Αντλία Θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Β (βαθμός απόδοσης 3,00): 0,090€ €/KWhth
 • Αντλία Θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Γ (βαθμός απόδοσης 2,75): 0,100€ €/KWhth

Αντίστοιχα, θεωρώντας ότι μια Αντλία Θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Α έχει βαθμό απόδοσης 4,00, το αντίστοιχο αποτέλεσμα θα ήταν 0,067 €/KWhth.

Σε περίπτωση που η Αντλία Θερμότητας είναι σύγχρονη και υψηλής ποιότητας ο βαθμός απόδοσης μπορεί να είναι και 4,5, που σημαίνει ότι το κόστος παραγωγής θερμικής ενέργειας με μια τέτοια αντλία θερμότητας στην Κλιματική Ζώνη Α, θα είναι ακόμα πιο χαμηλό, της τάξης των 0,060 €/KWhth.

 


Δείτε ολόκληρη τη μελέτη Σύγκρισης Κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες - Έκδοση 2022


Δείτε όλες τις σχετικές μελέτες στη σελίδα Μελέτες-Έρευνες

Μελέτες - Έρευνες

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη