Αναζήτηση

Ο Μηχανικός Αερισμός & Εξαερισμός με Ανάκτηση Θερμότητας είναι μια τεχνολογία αρκετών δεκαετιών, που έχει φτάσει πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, άνω του 90%, και είναι πλέον μια απαραίτητη και ιδανική προσθήκη σε κάθε σύγχρονο, καλά μονωμένο στεγανό κτίριο. Τα πολλαπλά οφέλη που έχουν οι χρήστες τέτοιων συστημάτων, σε συνδυασμό με τις επιδοτήσεις που τρέχουν για την προμήθεια και εγκατάσταση τους, δημιουργούν μια σημαντική ευκαιρία για τις εταιρείες του κλάδου HVAC.

*Το άρθρο του Γιώργου Χαρ. Ανδριανού, όπως δημοσιεύθηκε στο κλαδικό περιοδικό "Ο υδραυλικός & ο εγκαταστάτης - συντηρητής καυστήρων"

thermiki anesi andrianos aerismos me anaktisi thermotitas

Τι ακριβώς είναι και πως λειτουργεί  ο μηχανικός αερισμός-εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας

Ένα Σύστημα Μηχανικού Αερισμού & Εξαερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας είναι ένα καινοτόμο  σύστημα αερισμού των χώρων, το οποίο φιλτράρει τον εισερχόμενο αέρα, απορρίπτει τους ρύπους και την υγρασία από το χώρο & ταυτόχρονα, τον χειμώνα, τον προθερμαίνει ώστε να μηδενιστούν οι απώλειες θερμότητας, ενώ αντίστοιχα το καλοκαίρι προψύχει τον εισερχόμενο αέρα.

Τα συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, διαθέτουν εναλλάκτη, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να αποθηκεύει την θερμική ενέργεια του αέρα που περνά από αυτόν. Τα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση λειτουργούν συνήθως σε 2 χρονικούς κύκλους ως εξής:

Στον 1ο κύκλο αποβάλουν τον «βρώμικο» αέρα από τον εσωτερικό χώρο, προς το εξωτερικό περιβάλλον, αφού όμως πρώτα απορροφήσουν τη θερμική ενέργεια του αέρα και την αποθηκεύσουν στον εναλλάκτη. Στον 2ο κύκλο το σύστημα αερισμού με ανάκτηση, εισάγει φρέσκο-καθαρό αέρα από το περιβάλλον στο εσωτερικό του κτιρίου. Η αποθηκευμένη θερμική ενέργεια του 1ου κύκλου προσδίδεται στον προσαγόμενο αέρα, ώστε να μειωθούν οι απώλειες θερμότητας λόγω αερισμού.

 

 leitoyrgia anakthsh thermothtas

Ενδεικτικός Τρόπος λειτουργίας Αερισμού & Εξαερισμού με ανάκτηση την περίοδο του χειμώνα (περίοδος θέρμανσης)

 

Σημαντικά οφέλη για τον τελικό χρήστη

Τα Συστήματα Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας εξασφαλίζουν και εγγυούνται την καθαρότητα και τη σωστή ποιότητα του εσωτερικού αέρα και επιτυγχάνουν την υγιεινή ατμόσφαιρα με την απόρριψη ρύπων, μικροβίων & υγρασίας από τον χώρο. Ταυτόχρονα επιτυγχάνεται η απαραίτητη θερμική άνεση χωρίς να αποβάλλεται η Θερμότητα (θερμική ενέργεια) στο περιβάλλον, γεγονός που συμβαίνει όταν ανοίγουνε τα παράθυρα για τον ίδιο σκοπό. Δηλαδή με τον αερισμό με ανάκτηση επιτυγχάνεται:

  • Πολύ Υγιεινή και Καθαρή Ατμόσφαιρα, άρα ιδανικές συνθήκες και ικανοποιημένοι κάτοικοι ή πελάτες ή προσωπικό.
  • Υψηλός βαθμός Ανάκτησης Θερμότητας [συνήθως >90%], δηλαδή σημαντική μείωση των απωλειών θερμότητας και εξοικονόμηση ενέργειας αφού οι απώλειες αερισμού σχεδόν μηδενίζονται.

 aerismos me anaktisi assolo min size

Εφαρμογή μη κεντρικού συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

 

Τα κεντρικά συστήματα είναι ιδανικά για περιπτώσεις με αρχιτεκτονικούς περιορισμούς ή όταν υπάρχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις βάση προτύπων. Το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης είναι περίπου 3πλάσιο σε σχέση με τα μη κεντρικά συστήματα ενώ, η απαραίτητη συντήρηση, για την συνεχή, και όχι μόνο την αρχική υγιεινή λειτουργίας του συστήματος, γίνεται σχετικά δύσκολα από εξειδικευμένα συνεργεία και με σχετικά υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα πολλές φορές την απαξίωση τους λόγω συσσώρευσης ρύπων & σκόνης στους αεραγωγούς ή στον εναλλάκτη ή στα φίλτρα.

 

kentrikos aerismos

Ενδεικτική εφαρμογή Κεντρικού Σύστηματος Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Τα μη κεντρικά συστήματα, εφόσον τοποθετούνται σε όλα τα δωμάτια, προσάγουν και απάγουν αέρα από όλους τους χώρους, ενώ στα κεντρικά συστήματα συνήθως απάγεται αέρα από την κουζίνα και το μπάνιο και προσάγεται στους υπόλοιπους χώρους, με αποτέλεσμα, αν είναι κλειστές οι εσωτερικές πόρτες να μην γίνονται το ίδιο γρήγορα και αποτελεσματικά οι εναλλαγές του αέρα.

 

Πολλαπλές ευκαιρίες για τον κλάδο HVAC

Τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελληνική Κυβέρνηση έχουν αναγνωρίσει τη σπουδαιότητα του αερισμού με ανάκτηση θερμότητας με αποτέλεσμα οι παρεμβάσεις για εγκατάσταση αερισμού με ανάκτηση να επιδοτούνται από εθνικά και κοινοτικά προγράμματα.

Η πιο πρόσφατη, θετική εξέλιξη, για τον κλάδο είναι η ένταξη των συστημάτων αερισμού με ανάκτηση στο νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Εξοικονομώ-Αυτονομώ»  με επιδοτήσεις που φθάνουν και το 95%. Συγκεκριμένα στην κατηγορία παρεμβάσεων 1.Ζ Συστήμα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, του νέου προγράμματος, εντάσσονται τόσο τα μη κεντρικά όσο και τα κεντρικά. Ο προϋπολογισμός των συστημάτων είναι άκρως συμφέρων για τους εγκαταστάτες, αφού δίδεται ανώτατο όριο στα 750€/τεμάχιο για τα μη κεντρικά συστήματα, ενώ για τα κεντρικά συστήματα δίδεται όριο 4000€ και 6000€ για τα συστήματα με παροχή αέρα μικρότερης και μεγαλύτερης των 600m3/h αντίστοιχα.

Επιπλέον, τα προγράμματα ΕΣΠΑ καθώς και οι αναπτυξιακοί νόμοι για επαγγελματικούς χώρους, εδώ και χρόνια δέχονται ως επιλέξιμη επιδοτούμενη παρέμβαση την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Έφτασε λοιπόν η ώρα, που τα συστήματα μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας θα γίνουν σημαντικό κομμάτι του κύκλου εργασιών των εγκαταστατών HVAC και του κλάδου γενικότερα, με σημαντικά οφέλη, τόσο για τους επαγγελματίες, αλλά κυρίως για τους καταναλωτές.

 

*Ο κ. Γεώργιος Ανδριανός είναι Διπλ. Ηλεκ. Μηχ. ΑΠΘ, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «ANDRIANOS».

michanikos aerismos me anaktisi thermotitas assolo arttromichanikos aerismos me anaktisi thermotitas assolo arttro 2

 

Επικοινωνήστε με την ANDRIANOS για περισσότερες πληροφορίες για τον Αερισμό με Ανάκτηση Θερμότητας

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ