Αναζήτηση

Θερμοστάτες χώρου – πως ελέγχουν τη θερμοκρασία;

Ο αλγόριθμος για τον έλεγχο της θέρμανσης δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα σχέδιο θέρμανσης ενσωματωμένο στον θερμοστάτη χώρου που είναι υπεύθυνος για τη διατήρηση της επιθυμητής θερμοκρασίας σε ένα δωμάτιο. Έχει να κάνει με την αποτελεσματικότητα και τη λειτουργικότητα της συσκευής. Η ακρίβεια του αλγορίθμου έχει ως αποτέλεσμα τον καλύτερο έλεγχο στη θέρμανση και κατά συνέπεια χαμηλότερους λογαριασμούς και απόλυτη ικανοποίηση για τον χρήστη.

Πώς να ελέγξετε οικονομικά τη θέρμανση; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός απλού και ενός τεχνολογικά προηγμένου αλγορίθμου ελέγχου; Ποιος θα λειτουργήσει καλύτερα για τον έλεγχο των θερμαντικών σωμάτων και ποιος για τον έλεγχο της ενδοδαπέδιας θέρμανσης;

Ο έλεγχος της θέρμανσης είναι μαθηματικά

Τα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) χαρακτηρίζονται από τη γρήγορη θέρμανση των χώρων σε υψηλές θερμοκρασίες, και κατά συνέπεια, τη γρήγορη προθέρμανση των δωματίων (από μερικά έως αρκετά λεπτά). Ομοίως προς την αντίθετη κατεύθυνση - γρήγορη ψύξη των δωματίων όταν τα θερμαντικά σώματα σταματήσουν να λειτουργούν. Η ενδοδαπέδια θέρμανση, από την άλλη πλευρά, χαρακτηρίζεται από χαμηλές θερμοκρασίες στην θερμαινόμενη επιφανεία (δάπεδο), καθώς και την υψηλή θερμική αδράνεια (μεγάλος χρόνος θέρμανσης και ψύξης - έως αρκετές ώρες).

Δεν είναι κάθε αλγόριθμος κατάλληλος για κάθε τύπο θέρμανσης. Για να επιλέξετε το πιο κατάλληλο σύστημα ελέγχου για το σπίτι σας, αξίζει να γνωρίζετε κάποιες λεπτομέρειες για αυτό.

Αλγόριθμός CH hysteresis

Αυτός είναι ο απλούστερος αλγόριθμος, οποίος έχει δύο θέσεις (on/off). Λειτουργεί με βάση τη διαφορά, στην οποία ο θερμοστάτης, αφού φτάσει τη θερμοκρασία που έχει ορίσει ο χρήστης (seppoint), στέλνει ξανά σήμα ζήτησης θέρμανσης στον λέβητα. Προκαλεί μία σταθερή ταλάντωση της θερμοκρασίας - θέρμανση, ψύξη, θέρμανση, ψύξη κ.λπ. Εάν ο βαθμός υστέρησης έχει οριστεί σε ± 0,5 βαθμούς Κελσίου και η τιμή ζήτησης είναι 23 βαθμοί, ο θερμοστάτης θα θέσει σε λειτουργία τον λέβητα όταν η θερμοκρασία πέσει στους 22,5 βαθμούς και θα τον απενεργοποιήσει όταν ανέβει στους 23,5. Αυτός ο αλγόριθμος προκαλεί μια ελαφριά υπερφόρτωση και δεν εγγυάται ακρίβεια στην θερμοκρασία. Λόγω της μεγάλης αδράνειας στην λειτουργία της ενδοδαπέδιας θέρμανσης, η υστέρηση δεν συνιστάται σε θερμοστάτες σχεδιασμένους για να συνδέονται με τέτοια συστήματα. Δίνει πιο ικανοποιητικά αποτελέσματα στη θέρμανση των χώρων με καλοριφέρ.

PWM

Μια πιο σταθερή λύση είναι ο έλεγχος διαμόρφωσης εύρους παλμών (Pulse Width Modulation, PWM). Αυτός είναι επίσης ένας μηχανισμός δύο θέσεων (on/off), αλλά περιλαμβάνει τον χρόνο θέρμανσης ως πρόσθετη παράμετρο. Στο PWM, η διαφορά μεταξύ της επιθυμητής θερμοκρασίας και της τρέχουσας θερμοκρασίας του χώρου καθορίζει για πόση ώρα θα λειτουργεί η συσκευή θέρμανσης. Αυτό γίνεται με βάση έναν καθορισμένο πίνακα τιμών. Για καλύτερη κατανόηση, ας μεταφέρουμε αυτόν τον μηχανισμό σε έναν κανόνα. Για να διατηρηθεί η επιθυμητή θερμοκρασία (αυτή που έχει οριστεί από τον θερμοστάτη), εάν η διαφορά της τρέχουσας θερμοκρασίας είναι X βαθμοί κελσίου - η συσκευή θέρμανσης θα χρειαστεί να λειτουργεί για Υ λεπτά (προκαθορισμένος χρόνος θέρμανσης). Μια μικρή διαφορά σε αυτήν την τιμή σημαίνει σύντομη θέρμανση, ενώ μια μεγάλη διαφορά – μακράς διάρκειας θέρμανση. Αυτός ο αλγόριθμος - λόγω του ότι λαμβάνει υπόψη του τον χρόνο που χρειάζεται ώστε να μεταβληθεί η θερμοκρασία - χρησιμοποιείται για τον έλεγχο συστημάτων  ενδοδαπέδιας θέρμανσης (όπου η αδράνεια είναι μεγάλη) με τα βέλτιστα αποτελέσματα.

TPI

Ο αλγόριθμος TPI (Time Proporcional and Integral), είναι ένας άρτιος αναλογικός αλγόριθμος αυτοεκμάθησης ο οποίος έχει παρόμοια λειτουργία με τον PWM. Ωστόσο, ο TPI δεν λειτουργεί με βάση τύπους. Είναι πιο αποδοτικός επειδή υπολογίζει την θερμοκρασία κατά την διάρκεια λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης, με βάση μαθηματικά ολοκληρώματα. "Μαθαίνει" αντί να χρησιμοποιεί πρότυπα. Χάρη σε αυτούς τους υπολογισμούς, ο θερμοστάτης "γνωρίζει" για πόση ώρα θα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή  η θέρμανση ώστε να φτάσει στην επιθυμητή θερμοκρασία την καθορισμένη ώρα. Ο θερμοστάτης «προβλέπει» τις μελλοντικές αποκλίσεις: όταν η θερμοκρασία πρόκειται να πέσει, αρχίζει να θερμαίνει νωρίτερα. Ο ταχύτερος χρόνος απόκρισης σε σταθερές συνθήκες με τις λιγότερες δυνατές αυξομειώσεις, οδηγούν σε καλύτερα αποτελέσματα ελέγχου.

algorithmoi thermansis salus smart home system cover

 

ITLC

Ο ITLC (Internal Temperature Load Compensation) είναι ένας υψηλής τεχνολογίας αλγόριθμος που προσφέρει ακρίβεια στη διατήρηση της θερμοκρασίας και μπορεί να περιγραφεί ως ο νέος TPI. Είναι πιο ακριβής και - διαμορφώνοντας τον χρόνο ανοίγματος / κλεισίματος του ενεργοποιητή - παρέχει ακόμη καλύτερο έλεγχο της θέρμανσης.

Έλεγχος θέρμανσης με τους θερμοστάτες της SALUS Controls

Η SALUS Controls προσφέρει θερμοστάτες χώρου κατάλληλους για όλους τους τύπους θέρμανσης. Σε σύγκριση με τους θερμοστάτες άλλων εταιριών, η SALUS έχει καταφέρει να αντιστοιχίσει καλύτερα τον εκάστοτε αλγόριθμο ελέγχου με τον τύπο θέρμανσης. Για παράδειγμα, τα μοντέλα που προορίζονται για την ενδοδαπέδια θέρμανση είναι εξοπλισμένα με αλγόριθμους ITLC / TPI ή PWM (δεν περιορίζονται στους αλγορίθμους υστέρησης). Έτσι, αξίζει να τονιστεί ότι στην πορεία προς τον εκσυγχρονισμό, η εταιρεία SALUS Controls ανέπτυξε και δοκίμασε πιο ακριβείς αλγόριθμους από τον PWM.

Κάθε σύστημα πρέπει να εξεταστεί ξεχωριστά, αλλά θεωρούμε ότι οι εγκαταστάσεις θέρμανσης με σώματα καλοριφέρ - σε συνεργασία με θερμοστατικές κεφαλές - μπορούν να ελέγχονται από τυπικούς θερμοστάτες, καθώς και από τις ασύρματες σειρές θερμοστατών τους συστήματος SALUS Smart Home. Για την ενδοδαπέδια θέρμανση - εκτός από τη σειρά SALUS Smart Home - η καλύτερη επιλογή είναι προϊόντα από τις σειρές Expert HTR, Expert NSB και Expert.

VS30W

Ψηφιακός, ενσύρματος θερμοστάτης χώρου VS30W (μοντέλο σε επίπεδη τοποθέτηση - εγκατάσταση σε κουτί φ60 χιλ.) με σύστημα PWM και δυνατότητα δημιουργίας χρονοδιαγραμμάτων. Χρησιμοποιείται για τον έλεγχο της θέρμανσης ή της ψύξης επιφανειών (π.χ. ενδοδαπέδια θέρμανση). Μέσω ενός κέντρου καλωδίωσης, ο θερμοστάτης επηρεάζει την οικονομική λειτουργία των ημερήσιων θερμοστατών (μείωση θερμοκρασίας τη νύχτα - NSB). Συνεργάζεται με τα κέντρα καλωδίωσης KL08NSB ή KL06-M (230V) και ενεργοποιητές τύπου NC ή NO.

HTRP-RF(50)

Ψηφιακός θερμοστάτης με μπαταρία, αλγόριθμο TPI και είσοδο για επιπλέον αισθητήρα θερμοκρασίας δαπέδου/αέρα. Χρησιμοποιείται για ασύρματο έλεγχο συσκευών SALUS Smart Home (κέντρο καλωδίωσης KL08RF, θερμοστατική κεφαλή TRV, δέκτη συστήματος RX10RF). Μπορεί να ελεγχθεί είτε εκτός σύνδεσης (με τον συντονιστή CO10RF - έτσι λειτουργεί ως εβδομαδιαίος θερμοστάτης), είτε διαδικτυακά (χρησιμοποιώντας την κεντρική πύλη UGE 600 και την εφαρμογή του SALUS Smart Home). Παρέχει τη δυνατότητα δημιουργίας των δικών σας σεναρίων και λειτουργεί και με τον φωνητικό βοηθό της Amazon, ALEXA.

VS20BRF

Ψηφιακός θερμοστάτης χώρου με αλγόριθμο TPI και είσοδο για επιπλέον αισθητήρα θερμοκρασίας (δάπεδο/αέρα) ή αισθητήρα παρουσίας χρήστη (κάρτα ξενοδοχείου). Χρησιμοποιείται για τον ασύρματο έλεγχο των συσκευών SALUS Smart Home (κέντρο καλωδίωσης KL08RF, θερμοστατική κεφαλή TRV, δέκτη συστήματος RX10RF). Μπορεί να ελεγχθεί είτε εκτός σύνδεσης (με συντονιστή CO10RF - έτσι λειτουργεί ως εβδομαδιαίος ή ημερήσιος θερμοστάτης ή ρυθμιστής ζεστού νερού χρήσης - με RX10RF), είτε διαδικτυακά (χρησιμοποιώντας κεντρική πύλη UGE600 και την εφαρμογή του SALUS Smart Home). Σας δίνει τη δυνατότητα να δημιουργήσετε τα δικά σας σενάρια και όσον αφορά τον έλεγχο της θέρμανσης λειτουργεί με τον φωνητικό βοηθό Amazon ALEXA.

Quantum SQ610

Πολυλειτουργικός θερμοστάτης χώρου που ελέγχει τα προϊόντα του συστήματος SALUS Smart Home. Παρέχει μια επιλογή για έλεγχο εκτός σύνδεσης (μέσω CO10RF), online (μέσω UGE600 και εφαρμογής για κινητά) και ενσύρματη (με απευθείας σύνδεση με συσκευές όπως ενσύρματο κέντρο καλωδίωσης, λέβητα). Μεταξύ των πολλών πλεονεκτημάτων του Quantum SQ610, τα πιο αξιοσημείωτα είναι:

- Ενσωματωμένος αισθητήρας υγρασίας

- Επιλογή αλγορίθμου ελέγχου: ITLC, εύρος ± 0,5°C ή ± 0,25°C

- Είσοδος για επιπλέον αισθητήρα ( θερμοκρασία/ παρουσίας χρήστη - κάρτα ξενοδοχείου)

- Λειτουργία κλειδώματος με αριθμό PIN και δυνατότητα καθορισμού ορίων για το εύρος τιμών θερμοκρασίας (ξενοδοχεία), καθώς και πολυτελή λειτουργία «Ζεστό Δάπεδο Άνεσης», όπου επιτρέπει να διατηρείτε ζεστό το δάπεδο σας παρά το σημείο ρύθμισης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο.

Τέλος, είναι εξοπλισμένο με λειτουργία βελτιστοποίησης βασισμένη στον αλγόριθμο ITLC - OPTIMUM START / OPTIMUM STOP.

heating controls algorithms thermostats salus models

Όπως μπορείτε να δείτε, για την βέλτιστη προσαρμογή του θερμοστάτη σε ένα συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης, οι σύγχρονοι θερμοστάτες SALUS Controls δίνουν στον χρήστη την επιλογή να επιλέξει τον αλγόριθμο ελέγχου. Η γκάμα των προϊόντων είναι πλούσια. Ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες των χρηστών, ο καθένας θα βρει κάτι για να καλύψει τις ανάγκες του.

Ποια είναι η ουσία του θέματος;

Καλύτερο έλεγχο και αυξημένη ακρίβεια προγραμματισμού. Όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία OPTIMUM START, ο θερμοστάτης στέλνει ένα σήμα θέρμανσης στην πηγή θερμότητας πολύ νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, η θερμοκρασία που έχει οριστεί για το δωμάτιο επιτυγχάνεται την καθορισμένη ώρα. Από την άλλη πλευρά, όταν είναι ενεργοποιημένη η λειτουργία OPTIMUM STOP, ο θερμοστάτης θα ενεργήσει με τον αντίθετο τρόπο - θα υπολογίσει την αδράνεια του συστήματος (χρόνος ψύξης) και θα απενεργοποιήσει την πηγή θερμότητας ώστε να μειώσει τη θερμοκρασία στο δωμάτιο την ώρα ακριβώς που έχουμε προσδιορίσει. Ως αποτέλεσμα, χωρίς να θυσιάζουμε την άνεση μας και διατηρώντας τη θερμοκρασία που έχει οριστεί στο πρόγραμμα, αποφεύγουμε την υπερφόρτωση. Είναι βολικό και οικονομικό.

Οι λειτουργίες OPTIMUM START και OPTIMUM STOP είναι προαιρετικές (μπορούν να ενεργοποιηθούν ή να απενεργοποιηθούν). Πρόκειται για προσθήκες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας οι οποίες - σε συνδυασμό με τον έξυπνο αλγόριθμο ITLC - κάνουν τον θερμοστάτη χώρου ακόμη πιο αποτελεσματικό στη λειτουργία του και ελαχιστοποιεί το κόστος θέρμανσης.

Όπως μπορείτε να δείτε, οι σύγχρονοι θερμοστάτες της SALUS Controls δίνουν στον χρήστη την δυνατότητα να επιλέξει τον αλγόριθμο, ο οποίος θα προσαρμοστεί καλύτερα στο συγκεκριμένο σύστημα θέρμανσης που διαθέτει. Η γκάμα των θερμοστατών είναι πλούσια και ανάλογα με τον προϋπολογισμό και τις ανάγκες των χρηστών, ο καθένας θα βρει αυτό που του ταιριάζει.

 


 Με την ποιότητα της SALUS και της ANDRIANOS

Σε μια αγορά ταχέως αναπτυσσόμενη όπως αυτή του Έξυπνου Κτιρίου και των θερμοστατών, η ANDRIANOS  έχει ξεχωρίσει με το “Salus Smart Home”, το οποίο μειώνει αισθητά το λειτουργικό κόστος ενώ επιτυγχάνει την βέλτιστη Θερμική Άνεση τόσο σε νέα όσο και σε υφιστάμενα κτίρια.

Η SALUS Controls ιδρύθηκε το 1974 και είναι μέλος του The Computime Group Ltd, μιας παγκόσμιας εταιρίας τεχνολογίας που παρέχει πρωτοπόρες λύσεις αυτοματισμού, με δυνατότητες έρευνας, σχεδίασης και κατασκευής νέων καινοτόμων προϊόντων. H ANDRIANOS είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Salus Controls σε Ελλάδα και Κύπρο.

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ