Αναζήτηση

Τα βασικά χαρακτηριστικά μιας αντλίας θερμότητας

Μια αντλία θερμότητας λειτουργεί με βάση την αρχή της θερμοδυναμικής μετατροπής. Μεταφέρει θερμότητα από το έδαφος, το νερό ή τον αέρα στους θερμαινόμενους χώρους του κτιρίου και πιθανότατα σε ένα σύστημα παροχής ζεστού νερού χρήσης. Η αντλία θερμότητας συμπιέζει και διαστέλλει εναλλάξ το μέσο λειτουργίας ( ένα αέριο με χαμηλή θερμοκρασία εξάτμισης). Όταν εξατμίζεται, παίρνει θερμότητα από την κατώτερη πηγή (το περιβάλλον του κτιρίου)- όταν συμπιέζεται, η θερμοκρασία αυξάνεται και η παραγόμενη θερμότητα διοχετεύεται στην ανώτερη πηγή (τον προορισμό- το σύστημα θέρμανσης του κτιρίου).

Οι αντλίες θερμότητας τροφοδοτούν θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ), ενδοδαπέδια θέρμανση και fan coils. Ωστόσο, ο έλεγχος μιας αντλίας θερμότητας δημιουργεί ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια της εγκατάστασης. Παρακάτω θα εξηγήσουμε πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι ανησυχητικό στην εγκατάσταση.

Έλεγχος ζωνών σε μια αντλία θερμότητας - είναι δυνατόν να επιτευχθεί;

Ο έλεγχος ζωνών βασίζεται στην εγκατάσταση θερμοστατών σε κάθε δωμάτιο. Αυτό είναι βολικό, οικονομικό και άνετο, καθώς επιτρέπει τη ρύθμιση της θερμοκρασίας ανάλογα με τη λειτουργία των χώρων και τις ανάγκες του σπιτιού. Ωστόσο, η αντλία θερμότητας έχει αρκετά μεγάλη διάρκεια εκκίνησης. Χρειάζεται χρόνο για να θερμάνει το μέσο που λαμβάνεται από το περιβάλλον (π.χ. αέρας, υπόγεια ύδατα). Αντίθετα, ορισμένα δωμάτια θερμαίνονται γρήγορα. Σε αυτό το σημείο προκύπτει το πρόβλημα. Για παράδειγμα, αν θέλετε να θερμάνετε ένα μικρό δωμάτιο (π.χ. ένα μπάνιο ή μια ντουλάπα) με ενδοδαπέδια θέρμανση, πρέπει να ενεργοποιείτε και να απενεργοποιείτε την αντλία θερμότητας σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη. Επομένως, θεωρείται ότι ο έλεγχος ανά ζώνη με αντλία θερμότητας είναι επικίνδυνος για τη μονάδα. Από την άλλη πλευρά, η εγκατάλειψή του δεν είναι ούτε χρήσιμη ούτε οικονομικά αποδοτική. Αξίζει πραγματικά να εξοπλίσουμε την αντλία θερμότητας με έναν αυτόματο έλεγχο (έλεγχος ανά ζώνη), διότι έτσι η μονάδα θέρμανσης θα παράγει λιγότερη θερμότητα και αυτό θα μας αποφέρει μεγάλη εξοικονόμηση.

Πώς να εφαρμόσετε τον έλεγχο ζωνών στην αντλία θερμότητας;

Για το λόγο αυτό δεν ελέγχουμε άμεσα την αντλία θερμότητας, αλλά τη διανομή του νερού σε ένα δοχείο αδρανείας (π.χ. μέσω μιας αντλίας κυκλοφορίας), η οποία αποθηκεύει τη θερμότητα που παράγει. Οι αλγόριθμοι ελέγχου δεν παρεμβαίνουν σε καμία περίπτωση στη λειτουργία της ίδιας της αντλίας θερμότητας! Αυτό καθιστά τη λειτουργία της ασφαλή. Αυτό σας επιτρέπει να απολαμβάνετε όλα τα πλεονεκτήματα του ελέγχου ανά ζώνη χωρίς προβλήματα.

Ακολουθεί μια σχηματική απεικόνιση της διαδικασίας:

elegxos uermokrasias se zones me antlia thermotitas

Ας επανεξετάσουμε τα οφέλη του ελέγχου θέρμανσης ανά ζώνη:

  • Έλεγχος της θερμοκρασίας δωματίων ξεχωριστά
  • Θερμοκρασία προσαρμοσμένη στη λειτουργία του κάθε δωματίου
  • Περιορισμός των μη οικολογικών καταστάσεων υπερφόρτωσης
  • Καμία υπερθέρμανση ή ψύξη του εσωτερικού χώρου
  • Βέλτιστη κατανάλωση ενέργειας
  • Εξοικονόμηση θέρμανσης
  • Εξοικονόμηση χρημάτων
  • Προστασία της φύσης
  • Μεγαλύτερη άνεση στην καθημερινή ζωή

Μπορεί να υπάρχουν κάποια ερωτήματα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, σχετικά με την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για τον έλεγχο μιας αντλίας θερμότητας. Οι τιμές αυτές αυξάνονται, και η ηλεκτρική ενέργεια τροφοδοτεί ακόμη τις αντλίες θερμότητας. Ωστόσο, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι οι αντλίες θερμότητας χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές, οι οποίες είναι δωρεάν και απεριόριστες στη φύση. Αυτό δίνει μια διαφορετική προοπτική για το παραγόμενο κόστος. Το ζήτημα της απόκτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι επίσης σημαντικό.

Συνοψίζοντας...

Όποια συσκευή θέρμανσης και αν επιλέξετε, χρειάζεστε έλεγχο ανά ζώνη. Αν μάλιστα επιλέξετε αντλίες θερμότητας, κάνετε σημαντική προσφορά στη φύση, καθώς πρόκειται για μια λύση προσανατολισμένη στο μέλλον. Οι αντλίες θερμότητας δεν παράγουν καπνό, τέφρα ή άλλους ρύπους που διεισδύουν στο περιβάλλον και μειώνει τις χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Ωστόσο - για να είναι ασφαλές το σύστημα ελέγχου ανά ζώνες για την αντλία θερμότητας - το σύστημα θέρμανσης πρέπει να είναι εξοπλισμένο με ένα δοχείο αδρανείας (buffer). Το σύστημα αυτόματου ελέγχου διαχειρίζεται τη θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στο buffer- τη διανέμει στους επιμέρους βρόχους θέρμανσης.

Έτσι, ουσιαστικά ο έλεγχος της αντλίας θερμότητας γίνεται στο επίπεδο της εισαγωγής νερού από το δοχείο αδρανείας και όχι στο ίδιο το νερό. Και αυτό ακριβώς είναι το κλειδί της επιτυχίας. Σε αυτή την περίπτωση, η διαχείριση της θερμοκρασίας ζώνης γίνεται εξίσου αποτελεσματική με τη θέρμανση με πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει τίποτα να φοβάστε.

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ