Δεδομένου ότι κάθε χώρος ενός κτιρίου είναι τελείως ξεχωριστός με διαφορετικές θερμικές απαιτήσεις, ο πιο απλός τρόπος αυτονόμησης των χώρων με σώματα είναι οι θερμοστατικές κεφαλές.

Η τοποθέτηση τους γίνεται τοπικά επάνω σε κάθε θερμαντικό σώμα ξεχωριστά και ρυθμίζουν προοδευτικά την ροή του ζεστού νερού βάσει της θερμοκρασίας του συγκεκριμένου χώρου. Έτσι κάθε θερμαντικό σώμα γίνεται ανεξάρτητο και απομονώνεται αυτόματα όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, την στιγμή που οι υπόλοιποι χώροι που έχουν ανάγκη θέρμανσης συνεχίζουν να λειτουργούν. Έτσι όταν το κτίριο έρθει σε θερμική ισορροπία θα λειτουργεί μικρότερο μέρος του συνολικού συστήματος επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση καυσίμου που μπορεί να φτάσει και το 30%. Ας δούμε όμως πώς ακριβώς επιτυγχάνεται αυτό.

θερμοστατική βαλβίδα σε καλοριφερ σε εγκατάσταση

Ο έλεγχος μιας κεντρικής εγκατάστασης θέρμανσης, προβλήματα που λύνουν οι θερμοστατικές κεφαλές

Κατά κανόνα ο έλεγχος γίνεται με ένα θερμοστάτη (συχνά εγκατεστημένο στο σαλόνι) που είναι ρυθμισμένος περίπου στους 20˚C. Ο θερμοστάτης παρακολουθεί τη θερμοκρασία του χώρου (σαλονιού) και όταν η θερμοκρασία πέσει κάτω από τους 20˚C στέλνει εντολή στο λέβητα να ξεκινήσει και να στείλει ζεστό νερό σε όλα τα θερμαντικά σώματα.

Όταν στη συνέχεια, η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 20˚C δίνει εντολή στον λέβητα να διακόψει και να πάψει να στέλνει ζεστό νερό.

Όλα αυτά ισχύουν για το σαλόνι.

  • Τι γίνεται όμως στο καθιστικό όταν ανάβει το τζάκι;
  • Τι γίνεται στο βορεινό υπνοδωμάτιο όπου κοιμάται ο παππούς;
  • Τι γίνεται στην κουζίνα όπου ο ηλεκτρικός φούρνος και δύο εστίες είναι σε λειτουργία;
  • Τι γίνεται στο παιδικό δωμάτιο που είναι μαζεμένοι 6 πιτσιρίκοι και χοροπηδούν;

Τότε εμφανίζεται το πρόβλημα, αφού ο κεντρικός θερμοστάτης δεν αντιλαμβάνεται τίποτα από όλα αυτά. Το σύστημα κεντρικής θέρμανσης σχεδιάστηκε να ελέγχεται από τον κεντρικό θερμοστάτη του σαλονιού και ο θερμοστάτης δεν αντιλαμβάνεται τίποτα από όσα συμβαίνουν στα υπόλοιπα δωμάτια.

Αυτό το πρόβλημα λύνουν οι Θερμοστατικές βαλβίδες/κεφαλές και ταυτόχρονα μας εξοικονομούν μέχρι και 30% καύσιμο.

Δείτε τις θερμοστατικές κεφαλές στο eshop της ANDRIANOS

 

Τι είναι και πώς λειτουργούν οι θερμοστατικές βαλβίδες/κεφαλές;

Οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι συσκευές που τοποθετούνται στα θερμαντικά σώματα και επιτρέπουν την αυτόματη ρύθμιση της ροής του ζεστού νερού και κατά συνέπεια τον έλεγχο της θερμοκρασίας του κάθε χώρου ξεχωριστά.

Ο τρόπος λειτουργίας μιας θερμοστατικής βαλβίδας

Η θερμοστατική βαλβίδα αποτελείται από τύμπανα πεπλατυσμένα που εσωτερικά φέρουν υγρό, το οποίο θερμαινόμενο από τον αέρα του χώρου διαστέλλεται και αυξάνει το πάχος των τυμπάνων. Η διόγκωση των τυμπάνων γίνεται αιτία μετακίνησης ενός εμβόλου, το οποίο ελέγχει την ποσότητα του νερού που διέρχεται από το σώμα. Έτσι η θερμοκρασία του σώματος εξαρτάται από την παροχή του νερού και η ισχύς του μεταβάλλεται ανάλογα, επιτρέποντάς μας, με την κατάλληλη ρύθμιση της θερμοστατικής κεφαλής, να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία του χώρου. Τέλος, η θερμοστατική κεφαλή πρέπει να τοποθετείται με τον άξονά της οριζόντιο.

Θερμοστατικές Κεφαλές/Βαλβίδες

Εξοικονομήστε και εσείς 30% στο κόστος Θέρμανσης, καλέστε στο 27210 23124 ή συμπληρώστε την φόρμα για να μάθετε πως. Οι έμπειροι μηχανικοί της ANDRIANOS θα επικοινωνήσουν μαζί σας το συντομότερο δυνατό.

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας της Θερμοστατικής Βαλβίδας

 Οι θερμοστατικές βαλβίδες χωρίζονται σε χειροκίνητες ή αυτόματες ψηφιακές (ηλεκτρονικές).

 Χειροκίνητη θερμοστατική κεφαλή του οίκου Watts  ηλεκτρονική θερμοστατική κεφαλή του οίκου Watts

Χειροκίνητη (αριστερά) και Ηλεκτρονική (δεξιά) Θερμοστατική Κεφαλή

 

Εγκατάσταση και ρύθμιση της θερμοστατικής βαλβίδας

Η εγκατάσταση της θερμοστατικής κεφαλής είναι ιδιαίτερα εύκολη και δεν απαιτεί εργαλεία, όταν τα θερμαντικά σώματα διαθέτουν θερμοστατική βαλβίδα. Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πόσο εύκολη είναι η εγκατάσταση.

 

Δυστυχώς στην Ελλάδα τα θερμαντικά σώματα συνήθως διαθέτουν απλούς περιστροφικούς διακόπτες. Τότε η εγκατάσταση απαιτεί την αντικατάσταση του απλού διακόπτη με θερμοστατικό διακόπτη, εργασία που μπορεί να γίνει από τον υδραυλικό σας. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση σε θερμοστατικές κεφαλές, αξίζει, αφού επιτυγχάνουν σημαντικά ποσοστά εξοικονόμησης.

Η θερμοστατική βαλβίδα αποτελείται από έναν περιστρεφόμενο τροχό με ρυθμίσεις ‘*’ και τους αριθμούς 1 έως 5. Η ρύθμιση ‘*’ είναι προστασία από παγετό, δηλαδή το θερμαντικό σώμα παραμένει κλειστό εκτός και αν η θερμοκρασία του χώρου κατέβει κάτω από τους 6˚C.

Στο καθιστικό/σαλόνι (ζώνες διαβίωσης) η συνηθισμένη ρύθμιση είναι 3 έως 4, ενώ στους χώρους που επιθυμούμε μειωμένες θερμοκρασίες πρέπει να είναι 1 ή 2.

Συμβουλή για την εγκατάσταση:

Σε ένα τουλάχιστον θερμαντικό σώμα, κατά προτίμηση του σαλονιού (που έχει συνήθως περισσότερα από ένα σώματα) , όπου βρίσκεται ο κεντρικός θερμοστάτης, είναι καλύτερα να μην εγκαταστήσουμε θερμοστατική βαλβίδα.

Έτσι αποφεύγουμε την περίπτωση όπου όλα τα θερμαντικά σώματα είναι ταυτόχρονα κλειστά και συνεπώς δεν μπορεί να κυκλοφορήσει το ζεστό νερό στο δίκτυο.

Δείτε τις θερμοστατικές κεφαλές στο eshop της ANDRIANOS

Κόστος θερμοστατικών βαλβίδων και χρόνος απόσβεσης

Όπως αναλύσαμε παραπάνω οι θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα μας επιτρέπουν να εξοικονομήσουμε σημαντική ενέργεια για θέρμανση.

Το κόστος αγοράς + εγκατάστασης θα το υπολογίσουμε περίπου €25/ θερμαντικό σώμα. Για ένα διαμέρισμα με 10 θερμαντικά σώματα το κόστος εγκατάστασης είναι €250.

Αν γίνει σωστή χρήση π.χ κλείσουμε τα θερμαντικά σώματα στα δωμάτια που σπάνια τα χρησιμοποιούμε και με κόστος πετρελαίου θέρμανσης €0,9/lit ο χρόνος απόσβεσης μπορεί να είναι δύο μήνες.

 πανελ radiator με θερμοστατική βαλβίδα 

Γιατί συναντάμε σπάνια θερμοστατικές βαλβίδες στις ελληνικές πολυκατοικίες;

Για όλο τον υπόλοιπο κόσμο η θερμοστατική βαλβίδα αποτελεί απαραίτητο εξάρτημα κάθε θερμαντικού σώματος. Δυστυχώς στη χώρα μας, στις περισσότερες πολυκατοικίες με κεντρική θέρμανση, η κατανομή της δαπάνης θέρμανσης γίνεται με ωρομετρητές και όχι με θερμιδομετρητές. Έτσι ο ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής που θα προσθέσει θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα του διαμερίσματος του θα πετύχει μεν εξοικονόμηση στην ενέργεια αλλά δε θα πετύχει εξοικονόμηση στο λογαριασμό της θέρμανσης. Η εξήγηση για αυτό είναι ότι ο ωρομετρητής του διαμερίσματος μετρά τις ώρες που το διαμέρισμα ζητά ενέργεια (θέρμανση) και όχι πόση ενέργεια ζητά.

 καλοριφέρ με θερμοστατική κεφαλή

Πλεονεκτήματα θερμοστατικών βαλβίδων

  • Μπορεί να μας προσφέρει μέχρι και 30% οικονομία στην κατανάλωση καυσίμου.
  • Μπορούμε να ρυθμίσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σύμφωνα με τις πραγματικές απαιτήσεις μας.
  • Kλείνουν αυτόματα το θερμαντικό σώμα κάθε φορά που ανοίγει ένα παράθυρο ώστε να αποφευχθεί η σπατάλη ενέργειας.
  • Μπορούμε να προσαρμόσουμε τη θερμοκρασία κάθε δωματίου σύμφωνα με τις προσωπικές απαιτήσεις κάθε μέλους την οικογένειας.

Σύγχρονα συστήματα αυτοματισμών - Έξυπνο Σπίτι - Θερμοηλεκτρικές Κεφαλές

Κάποιες από τις ψηφιακές θερμοστατικές κεφαλές, εκτός από την δυνατότητα για αυτόνομη λειτουργία μπορούν να συνδυαστούν και με σύγχρονα συστήματα κεντρικού & απομακρυσμένου ελέγχου.

Επιπλέον, τα σύγχρονα συστήματα ελέγχου των εγκαταστάσεων θέρμανσης, μπορούν να επιτύχουν τα παραπάνω αποτελέσματα με συνδυασμό θερμοηλεκτρικών κεφαλών & θερμοστατών.

Το Έξυπνο Σπίτι της SALUS - ΙΤ600 διαθέτει πλήρη σειρά θερμοστατών, θερμοηλεκτρικών κεφαλών (TRV) και λοιπών συσκευών ώστε να προσφέρει εξοικονόμηση ενέργειας & ποιοτικό έλεγχο, τόσο τοπικά, όσο και μέσω διαδικτύου.  Έτσι ελέγχεται πλήρως η θέρμανση κάθε χώρου, ακόμα και απομακρυσμένα, μέσω της σχετικής ιστοσελίδας ή της εφαρμογής στο smartphone και στο tablet. 

Επιπλέον διαθέτει πολλές ακόμα σύγχρονες και έξυπνες λειτουργίες που προσφέρουν Θερμική Άνεση με Υψηλή Εξοικονόμηση Ενέργειας. 

 

 

Επικοινωνήστε με την ANDRIANOS για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Smart Home

Συμπέρασμα:

Αν διαμένετε σε πολυκατοικία με θερμιδομετρητές ή σε μονοκατοικία και δεν έχετε θερμοστατικές βαλβίδες στα θερμαντικά σώματα, επενδύστε άμεσα σε αυτές. Με σωστή ρύθμιση τους μπορείτε να δείτε εξοικονόμηση ενέργειας έως και 30% στην κατανάλωση καυσίμου.

Αν πάλι, σχεδιάζετε μια νέα εγκατάσταση αξίζει να μελετήσετε τα σύγχρονα συστήματα κεντρικού & απομακρυσμένου ελέγχου, που παρέχουν αυτονομίες ανά χώρο και περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές θερμοστατικές κεφαλές.

Δείτε τις θερμοστατικές κεφαλές στο eshop της ANDRIANOS

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ