Αναζήτηση

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου 2023-2024 εκπονήθηκε από τη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου η επικαιροποιημένη μελέτη που αποτυπώνει στο κόστος θέρμανσης για ένα νέο ελληνικό νοικοκυριό, αναλόγως του φορέα ενέργειας και της αντίστοιχης τεχνολογίας που επρόκειτο να χρησιμοποιηθεί.

2023 sugkrisi kostous thermansis apo diafores texnologies

 

Συγκρίθηκαν 13 διαφορετικές περιπτώσεις συστημάτων θέρμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τις ανατιμήσεις που υφίστανται παγκοσμίως τα καύσιμα το τελευταίος έτος, συγκεκριμένα:

 1. Αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW>70°C) εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Β, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 2. Αντλία θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW>70°C) εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Γ, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 3. Αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C) εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Β, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 4. Αντλία θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C) εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Γ, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 5. Πιστοποιημένο συγκρότημα λέβητα – καυστήρα βιομάζας με σιλό τροφοδοσίας, ο οποίος τροφοδοτείται με πέλλετ ξύλου ποιοτικής κατηγορίας Α1.
 6. Συγκρότημα λέβητα – καυστήρα φυσικού αερίου συμπύκνωσης.
 7. Συγκρότημα λέβητα – καυστήρα φυσικού αερίου συμπύκνωσης, στην περίπτωση 4-μελούς οικογένειας που δικαιούται επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2023-2024.
 8. Τζάκι κλειστού θαλάμου καύσης το οποίο συνδέεται στην υφιστάμενη υδραυλική εγκατάσταση θέρμανσης της κατοικίας.
 9. Τζάκι ανοιχτού θαλάμου καύσης το οποίο τοποθετείται εντός κατοικημένου χώρου με σκοπό την τοπική θέρμανση τμήματος αυτού.
 10. Σύστημα με ηλεκτρικές αντιστάσεις με μέγιστο συντελεστή μετατροπής 100%, π.χ. ηλεκτρικός λέβητας, συνδυαστικά με τις υπόλοιπες (πάγιες) ηλεκτρικές καταναλώσεις που δε σχετίζονται με τη θέρμανση χώρων.
 11. Συγκρότημα παλαιού λέβητα – καυστήρα πετρελαίου (ηth = 71%).
 12. Συγκρότημα συνήθη λέβητα – καυστήρα πετρελαίου (ηth = 87%).
 13. Συγκρότημα συνήθη λέβητα – καυστήρα πετρελαίου, στην περίπτωση 4-μελούς οικογένειας που δικαιούται επιδόματος θέρμανσης για τη σεζόν 2023-2024.

Σεζόν 2022-2023 VS Σεζόν 2023-2024 (Μελέτη ΕΜΠ σελ. 17)

Η σύγκριση της φετινής μελέτης με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της περσινής μελέτης του ΕΜΠ μας δίνει με άμεσο τρόπο την μείωση του κόστους θέρμανσης λόγω της αντίστοιχης μείωσης των καυσίμων.

 sigkrisi pigon thermansis 2022 2023 ravdogramma

Από το παραπάνω διάγραμμα φαίνεται ότι:

 • Η Αντλία Θερμότητας παραμένει ένας συμφέρον τρόπος παραγωγής θερμικής ενέργειας παρόλο που είχε την πιο μικρή μείωση συγκριτικά με κόστους χρήσης για τα υπόλοιπα συστήματα θέρμανσης σε σχέση με πέρυσι. 6% μείωση για τις αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών (LW>70°C) και 4,5% μείωση για τις αντλίες θερμότητας μεσαίων θερμοκρασιών (LWmax = 60°C).
 • Οι Λέβητες Πετρελαίου είναι ο μοναδικός τρόπος παραγωγής θερμικής ενέργειας που παρουσίασε αύξηση της τάξης του 12%.
 • Οι Λέβητες Φυσικού Αερίου έχουν την σημαντική μείωση της τάξης του 45% σε σχέση με πέρυσι.
 • Τα συμβατικά στερεά καύσιμα, καυσόξυλα και πέλλετ ξύλου έχουν μια μείωση της τάξης του 12% και 23%.

 

Τα ίδια αποτελέσματα φαίνονται και παρακάτω όπου φαίνεται το περσινό και το φετινό κόστος θερμικής ενέργειας σε €/KWhth:

sigkrisi pigon thermansis 2022 2023


Δείτε ολόκληρη τη μελέτη Σύγκρισης Κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες - Έκδοση 2023


 

Μελέτη Σύγκρισης Κόστους Ενέργειας στη Θέρμανση από την ANDRIANOS

Οι μηχανικοί της ANDRIANOS με υψηλή γνώση των τεχνολογιών θέρμανσης και της ενεργειακής αγοράς, εκπόνησαν τον Οκτώβριο του 2023 μια αντίστοιχη μελέτη σύγκρισης των κυριότερων τεχνολογιών παραγωγής θερμικής ενέργειας, στην οποία περιλαμβάνετε επιπλέον:

 • Αντλία θερμότητας εγκατεστημένη σε κατοικία στην Κλιματική Ζώνη Α.
 • Η εγκατάσταση με Υγραέριο

Δείτε ολόκληρη τη μελέτη της ANDRIANOS

 

 

Δείτε όλες τις σχετικές μελέτες στη σελίδα Μελέτες-Έρευνες

Μελέτες - Έρευνες

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Αποδεκτές πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ