Το εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ, τον Νοέμβριο του 2016, ανανέωσε τους τεχνο-οικονομικούς υπολογισμούς σχετικά με κάποιες από τις διαθέσιμες τεχνολογίες θέρμανσης που χρησιμοπούνται στην Ελληνική Αγορά.

Συγκεκριμένα η σύγκριση περιελάμβανε: τις Αντλίες Θερμότητας (στις κλιματικές ζώνες Β και Γ), τους Λέβητες Βιομάζας, τους Λέβητες Φυσικού Αερίου (συμβατικούς και με τεχνολογία συμπύκνωσης), Τζάκια (κλειστού και ανοικτού θαλάμου), Σύστηματα με Ηλεκτρικές Αντιστάσεις και τους συμβατικούς Λέβητες Πετρελαίου (με και χωρίς την επιδότηση θέρμανσης).

Τα παρακάτω διαγράμματα δίνουν μια γρήγορη άποψη για τα αποτελέσματα της έρευνας:

sygkrish emp 1

Διάγραμμα 1: Κόστος Ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος

 

sygkrish emp 2

Διάγραμμα 2: Σύγκριση κόστους θερμικής ενέργειας σε %, σε σχέση με το κόστος ενός συγκροτήματος συνήθη λέβητα - καυστήρα πετρελάιου (για τιμή πετρελαίου ~ 0.906€/lt ), ανά είδος θερμικού συγκροτήματος.

 

Ακόμα μια φορά, φαίνεται η υπεροχή των συστημάτων με Αντλίες Θερμότητας σε όλες τις κλιματικές ζώνες, με τους Λέβητες Συμπύκνωσης Φυσικού Αερίου καθώς και τους συμβατικούς Λέβητες Πετρελαίου να ακολουθούν.

Μια έλλειψη που παρατηρείται από την ανωτέρω μελέτη ειναι τα συστήματα με  Αντλίες Θερμότητας στις κλιματικές ζώνες Α και Δ, οι Λέβητες Υγραερίου (συμβατικοί και με τεχνολογία συμπύκνωσης) καθώς επίσης και οι Λέβητες Πετρελαίου με τεχνολογία συμπύκνωσης.

Τα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάζονται παραπάνω ισχύουν μόνο για τις παραδοχές που έχουν χρησιμοποιηθεί και οι οποίες παρατίθενται στο τέλος της έρευνας του ΕΜΠ την οποία μπορείτε να τη βρείτε στον σύνδεσμο: Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες - Νοέμβριος 2016

Η έρευνα αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την αντίστοιχη Έρευνα της ANDRIANOS που εκπονήθηκε από τον επιστημονικό της συνεργάτη, κο Όθωνα Σιάγκα, Μηχανολόγο Μηχανικό, στα πλαίσια του 1ου Συμπόσιου Ολιστικής Μηχανικής & Εξοικονόμησης Ενέργειας που έλαβε χώρα στην Καλαμάτα τον Μάιο του 2016.

Τα αποτελέσματα της μελέτης της ANDRIANOS παρουσιάζονται συνοπτικά στους παρακάτω πίνακες:

sugkrish andrianos 1

Πίνακας με τις Θερμιδικές τιμές (€/KWh) των καυσίμων/ πηγών ενέργειας (Μάιος 2016)

 

sugkrish andrianos 2

Διάγραμμα με τις Θερμιδικές τιμές (€/KWh) των καυσίμων/ πηγών ενέργειας (Μάιος 2016)

 

sugkrish andrianos 3

Διάγραμμα Ετήσιου Κόστους Θέρμανσης σε ευρώ για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης, σε 4 διαφορετικές πόλεις (κλιματικές ζώνες)

 

Μπορείτε να κατεβάσετε ολόκληρη της μελέτη της ANDRIANOS στον σύνδεσμο: Σύγκριση κόστους παραγωγής θερμότητας από διάφορες πηγές ενέργειας - Μαίος 2016 

Μπορείτε επίσης να κατεβάσετε την προηγούμενη έρευνα του ΕΜΠ (2013) στον παρακάτω σύνδεσμο: Ερευνα ΕΜΠ 2013 - Σύγκριση κόστους θέρμανσης από διάφορες τεχνολογίες

Η ANDRIANOS παρέχει Ενεργειακές Λύσεις από το 1994 καλύπτοντας την ανάγκη για θερμική άνεση, με υψηλούς βαθμούς απόδοσης και τη μέγιστη εξοικονόμηση ενέργειας. Η ετήσια μελέτη σύγκρισης των διαφόρων συστημάτων θέρμανσης σε συνδυασμό με την μεγάλη εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία της ομάδας της ANDRIANOS, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επίτευξη της βέλτιστης λύσης και της πλήρης κάλυψης των αναγκών σε κάθε εγκατάσταση συστημάτων θέρμανσης.

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Ακολούθησε στο Facebook

Visa Mastercard Maestro verified by visa mastercard securecode piraeus bank gr

Βασικές Πληροφορίες

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ