Αναζήτηση

Ο αερισμός μιας κατοικίας, ενός γραφείου και γενικότερα ενός εσωτερικού χώρου (μικρού ή μεγαλύτερου), δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στο άνοιγμα του παραθύρου και της μπαλκονόπορτας, ούτε σε εισαγωγή ή απαγωγή αέρα με απλούς ανεμιστήρες. 

Η ανάκτηση θερμότητας, μια τεχνολογία αρκετών δεκαετιών, έχει φτάσει πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα απόδοσης, άνω του 90% και είναι πλέον απαραίτητη προσθήκη σε κάθε κτίριο. Στο παρόν άρθρο θα δούμε τις βασικές απαιτούμενες γνώσεις για την κατανόηση και επιλογή του κατάλληλου συστήματος αερισμού με ανάκτηση θερμότητας. 

Βασικές Γνώσεις: Συνθήκες Θερμικής Άνεσης

Η εξέλιξη των τεχνολογιών κτιριακών εγκαταστάσεων έχει οδηγήσει σε όλο και πιο ερμητικά κλειστούς χώρους και σε λύσεις που προσφέρουν καλύτερο εσωτερικό περιβάλλον για τον άνθρωπο, επιτυγχάνοντας εξοικονόμηση ενέργειας και τη δημιουργία του κατάλληλου μικροκλίματος άνεσης σε όλες τις εποχές του χρόνου.

Οι 3 κυριότερες συνθήκες για μια γενικώς αποδεκτή κατάσταση μικροκλίματος, δηλαδή για την επίτευξη θερμικής άνεσης στο χώρο, είναι:

 • 22ο C θερμοκρασία, για τον χειμώνα και 26ο C το καλοκαίρι.
 • 53% σχετική υγρασία και
 • Συγκέντρωση CO2: 500-1000ppm [Η συγκέντρωση του CO2, απεικονίζει την ποιότητα του εσωτερικού αέρα]

Για την επίτευξη των παραπάνω, ο αερισμός μιας κατοικίας, ενός γραφείου και γενικότερα ενός εσωτερικού χώρου (μικρότερου ή μεγαλύτερου), δεν μπορεί πλέον να βασίζεται ούτε στο άνοιγμα του παραθύρου και της μπαλκονόπορτας, ούτε σε εισαγωγή ή απαγωγή αέρα με απλούς ανεμιστήρες.

 aerismos xwris anakthsh

Όταν επενδύει κάποιος στην κατοικία ή στο κτίριό του ένα μεγάλο ποσό για να το μονώσει και να πετύχει την καλύτερη αεροστεγανότητα, δεν μπορεί να σκέφτεται μετά ότι, όταν ανοίγει τα παράθυρα για ανανέωση του αέρα και έχει απώλεια ενέργειας, θα δαπανά «ένα τσουβάλι χρήματα» για να θερμαίνει ή να ψύχει ξανά το χώρο του.


Βασικές Γνώσεις: Ανάκτηση Θερμότητας

Η ανάκτηση θερμότητας, μια τεχνολογία αρκετών δεκαετιών, έχει φτάσει πλέον σε πολύ υψηλά επίπεδα, με βαθμούς απόδοσης άνω του 90%, γεγονός που σημαίνει ότι συγκεκριμένοι εναλλάκτες μπορούν:

 • να βγάζουν πχ έξω τον χειμώνα τον αέρα των 22o C ενός χώρου, και
 • από το εξωτερικό περιβάλλον που έχει 0o C να διοχετεύουν στο χώρο αέρα με θερμοκρασία άνω των 20ο C.

Σκεφτείτε, λοιπόν, αν δεν υπήρχαν αυτοί οι εναλλάκτες, τι θερμοκρασία θα είχε ο χώρος, αν ανανεωνόταν ο εσωτερικός αέρας με φρέσκο αέρα 0ο C.

Αυτή ακριβώς είναι η λειτουργία του αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, όπως φαίνεται και στον τρόπο λειτουργίας του παρακάτω.

 

Χάρη στην ανάκτηση θερμότητας, δεν χάνεται η θερμική ενέργεια που υπάρχει στον χρόνο και έτσι επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση.


Βασικές Γνώσεις: CO

Όμως στις σημερινές συνθήκες δεν αρκεί μόνο η εξοικονόμηση: Από τους πλέον σημαντικούς παράγοντες της ποιότητας του αέρα είναι η συγκέντρωση σε CO2, για αυτό απαιτείται και συνεχής έλεγχος του διοξειδίου του άνθρακα (CO2 ) μέσα στο χώρο.

Το CO2 , χημική ένωση του οξυγόνου και του άνθρακα, είναι ένα άχρωμο και άοσμο αέριο απόλυτα απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή (βλ. φωτοσύνθεση) αλλά και ταυτόχρονα επικίνδυνο. Επικίνδυνο όχι μόνο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου αλλά και για τις συγκεντρώσεις του μέσα σε κλειστούς χώρους, καθώς το εκλύουν ο άνθρωπος με την αναπνοή του, τα φυτά, τα ζώα, ακόμη και η ωρίμανση των φρούτων και λαχανικών.

- Η συγκέντρωσή του σε αστικές περιοχές και σε μεγάλες πόλεις εκτιμάται σήμερα στα 400ppm στον εξωτερικό αέρα.

- Ο άνθρωπος, μέσω της αναπνοής του όταν είναι καθήμενος, αναπνέει αέρα 15-20 lit/h και εκπνέει πάνω από το εκατονταπλάσιο αυτού σε CO2.

- Μπορούμε εύκολα να υπολογίσουμε ότι σε ένα κλειστό δωμάτιο, τα 400ppm CO2 μπορούν να ξεπεράσουν σε 45 λεπτά τα 1.000ppm/άτομο.

Το τι σημαίνει αυτό φαίνεται στον πίνακα παρακάτω:

pinakas sygkentrwsh CO2 ugeia

Σύμφωνα με τον πίνακα, το CO2 αποτελεί παράγοντα που καθορίζει την ποιότητα του αέρα, και πρέπει να παρακολουθείται, ώστε να μην ξεπερνά τα 1500ppm.


Βασικές Γνώσεις: Υγρασία

Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να παρακολουθείται είναι η σχετική υγρασία.  Η σχετική υγρασία στους εσωτερικούς χώρους πρέπει να ελέγχεται για την επίτευξη του επιθυμητού υγιεινού μικροκλίματος.

Όλοι μας έχουμε αισθανθεί την υγρασία, και πολλοί από εμάς έχουν δει να εμφανίζονται μούχλα και υγρασία στους τοίχους και κατ’ επέκταση ανεπιθύμητες οσμές. Και πάλι ο άνθρωπος παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία υγρασίας μέσα στο χώρο, τόσο ο ίδιος όσο και διάφορες δραστηριότητές του.

Ημερησίως, μια τετραμελής οικογένεια «δημιουργεί» 8-11 kg υδρατμών, με τις εξής δραστηριότητες:

 • Αναπνοή – εξάτμιση: 4-5 kg
 • Μαγείρεμα, μπάνιο / ντουζ: 2-3 kg
 • Πλύσιμο ρούχων, στέγνωμα: 2-3 kg.

Σε συνθήκες συμπύκνωσης, 1 kg υδρατμού μπορεί να γίνει 1 kg νερού!


Εξοικονόμηση & Θερμική Άνεση με Αερισμό-Εξαερισμό με Ανάκτηση Θερμότητας

Όπως είδαμε το CO2 και η υγρασία έχουν σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό περιβάλλον & την επίτευξη του επιθυμητού υγιεινού μικροκλίματος.

Ο μηχανικός αερισμός, όμως, έχει τη δυνατότητα:

 • να αποβάλλει αυτό τον «πλούσιο» σε CO2 και υγρασία αέρα και
 • να τον αντικαθιστά με φρέσκο φιλτραρισμένο αέρα με πολύ λιγότερη περιεκτικότητα σε CO2 και υγρασία.

Το αποτέλεσμα είναι:

 • Η μείωση του κόστους λειτουργίας της θέρμανσης και της ψύξης και
 • η δημιουργία του μικροκλίματος φρεσκάδας, υγιεινής και καθαριότητας για το χρήστη του χώρου.

Συγκεντρωτικά, ο Μηχανικός Αερισμός με Ανάκτηση Θερμότητας:

 • Έχει τη δυνατότητα να αποβάλει τον αέρα που είναι πλούσιος σε CO2 και υγρασία και να το αντικαθιστά με φρέσκο φιλτραρισμένο αέρα, μειώνοντας το κόστος θέρμανσης-ψύξης και δημιουργώντας μικροκλίμα άνεσης και υγιεινής για το χρήστη του χώρου.
 • Είναι σύστημα ανανέωσης του εσωτερικού αέρα που συντελεί στην διασφάλιση της ποιότητας της εσωτερικής ατμόσφαιρας και στην υγιεινή.
 • Συνεισφέρει στην μείωση της υγρασίας και στην αποφυγή της μούχλας
 • Είναι σύστημα σημαντικής εξοικονόμησης ενέργειας, αφού περιορίζει της απώλειες του αερισμού κατά περίπου 90%.

air-quality-with-heat-recovery

Σήμερα, την εποχή του κορονοïού, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη για ανανέωση του αέρα του εσωτερικού χώρου, μόνιμα, υγιεινά και με το μικρότερο κόστος λειτουργίας. Και όλα αυτά ο μηχανικός αερισμός με ανάκτηση θερμότητας μπορεί να τα εξασφαλίσει!


Συνοπτικός οδηγός επιλογής συστήματος με ανάκτηση θερμότητας

Για την σωστή επιλογή ενός συστήματος αερισμού-εξαερισμού με ανάκτηση θερμότητας, πρέπει να ληφθουν υπόψη τα παρακάτω:

 • Σχεδιασμός του συστήματος από εξειδικευμένο μηχανικό HVAC.
 • Επαρκή αερισμό των λουτρών, wc και της κουζίνας: 1,5 - 2 αλλαγές αέρα την ώρα.
 • Επαρκή αερισμό όλων των χώρων: αλλαγή του όγκου του αέρα μια φορά κάθε 2 ώρες (από 0,3-0,5 αλλαγές/h) για όλους τους χώρους πλην των παραπάνω.
 • Ή εναλλακτικά: 20-30 mτην ώρα φρέσκου αέρα για άτομο.
 • Ανάκτηση θερμότητας της μονάδας > 90% & ενεργειακή κλάση τουλάχιστον Α, που αποδεικνύεται μόνο από πιστοποιητικό κατά EN1254/2014,
 • Όριο θορύβου στην ονομαστική λειτουργία < 30dB(A) στις υψηλές σκάλες και < 15dB(A) στις χαμηλές. Ιδανικά 13db(A)
 • Οικονομική κατανάλωση Μ< 0,20 Wh/m3, κατά ΕΝ13141-8:2014

Για την ορθή καταχώρηση του Συστήματος Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας στο Λογισμικό ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ, μπορείτε να ανατρέξετε στο σχετικό άρθρο στην Τεχνική Ακαδημία της ANDRIANOS: 

ΑΕΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΑΚΤΗΣΗ - ΟΡΘΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΤΕΕ ΚΕΝΑΚ


Μή κεντρικός ή κεντρικός αερισμός με ανάκτηση;

Μη κεντρικά (αυτόνομα) συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

 • Συνήθως επιλέγεται ο μη κεντρικός μηχανικός αερισμός, αφού σχεδιάζεται και υλοποιείται πολύ ευκολότερα, καθώς εγκαθίσταται σε λίγο χρόνο και δεν δημιουργεί λοιπές εργασίες υποδομών(ψευδοροφές, καταπακτές κλπ...).
 • Το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης είναι συντριπτικά χαμηλότερο.
 • Η απαραίτητη συντήρηση του γίνεται πολύ εύκολα και με μηδαμινό κόστος.

Κεντρικά συστήματα αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

 • Σπανιότερα επιλέγουμε κεντρικά συστήματα, εκεί που το μη κεντρικό σύστημα δεν μπορεί να εγκατασταθεί (πχ αρχιτεκτονικοί περιορισμοί, απαιτήσεις βάση συγκεκριμένων προτύπων).
 • Το κόστος προμήθειας και εγκατάστασης περίπου 3πλάσιο.
 • Η απαραίτητη συντήρηση, για την συνεχή, και όχι μόνο την αρχική υγιεινή λειτουργίας του συστήματος, γίνεται σχετικά δύσκολα από εξειδικευμένα συνεργεία και και με σχετικά υψηλό κόστος, με αποτέλεσμα πολλές φορές την απαξίωση τους λόγω συσσώρευσης ρύπων & σκόνης στους αεραγωγούς.

Το Σύστημα Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας Assolo αποτελεί ιδανική επιλογή Μη κεντρικού Αερισμού με ανάκτηση. Είναι επιδοτούμενη παρέμβαση στο πρόγραμμα "Εξοικονομω Αυτονομω", διαθέτει CE και είναι σύμφωνο με την οδηγία Ecodesign, (κανονισμοί (ΕΕ) αριθμ. 1253/2014 & (ΕΕ) αριθμ. 1254/2014)

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους μηχανικούς της ANDRIANOS

 

Εφαρμογές Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας ASSOLO από την ANDRIANOS

  Οι μηχανικοί της ANDRIANOS, με πολυετή εμπειρία στα συστήματα αερισμού, έχουν επιλέξει το Σύστημα Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας Assolo για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, από το πιο μικρό δωμάτιο έως το πιο απαιτητικό επαγγελματικό κτίριο.

Σύστημα Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας σε πολυτελή κατοικία.

2 aerismos me anaktisi thermotitas aporipsi mikrovion touristiko 2 aerismos me anaktisi thermotitas aporipsi ripon touristiko


 Αερισμός & Εξαερισμός με ανάκτηση θερμότητας σε επαγγελματικό κτίριο 

andrianos s ustima aerismou oikonomia kalamata

kalamata messinia aerismos me anaktisi assolo aerismos apo tin andrianos kalamata babyboom


Εγκατάσταση συστήματος αερισμού με ανάκτηση θερμότητας Assolo σε τουριστικά καταλύματα

michanikos aerismos eksikonomisi se touristiko katalimamichanikos aerismos apomakrinsi kakosmias touristiko katalima

michanikos aerismos egkatastasi se touristiko katalima michanikos aerismos touristiko katalima kalamata 

5 michanikos aerismos apomakrinsi ion mikrovion 5 michanikos aerismos apomakrinsi somatidion

5 michanikos aerismos monokatoikia kalamata eksaerismos 5 michanikos aerismos freskos katharos aeras

4.aerismos me anaktisi assolo eukoli egkatastasi 4.aerismos me anaktisi assolo meiosi kostous klimatismou

4.aerismos me anaktisi assolo eksaerimos 4.aerismos me anaktisi assolo freskos katharos aeras


Μη κεντρικά Συστήματα Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας σε όλους τους χώρους σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

aerismos me anakthsh athina 01   aerismos me anakthsh athina 02

aerismos me anakthsh athina 03    aerismos me anakthsh athina 04

aerismos me anakthsh athina 04   aerismos me anakthsh athina 05

Υγιεινή Ατμόσφαιρα & Απόρριψη ρύπων και μικροβίων από τον χώρο, με προσαγωγή ολόφρεσκου-πεντακάθαρου αέρα με κλειστά παράθυρα.

 


 Εγκατάσταση συστήματος αερισμού με ανάκτηση θερμότητας Assolo σε τριόροφη κατοικία

01 Heat Recovery Ventilation

02 Heat Recovery Ventilation03 Heat Recovery Ventilation


 Σύστημα Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας ASSOLO σε πολυτελή βίλα

 011 aerismos assolo

009 aerismos assolo 

016 assolo aerismos me anaktisi


Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με τους εξειδικευμένους μηχανικούς της ANDRIANOS

Newsletter

Επιθυμώ να ενημερώνομαι για τις πιο σύγχρονες ενεργειακές λύσεις και τις καλύτερες προσφορές!

Μοιραστείτε το!

Βασικές Πληροφορίες

ANDRIANOS - World Leading Energy Saving Technologies

Διεύθυνση:
Πλάτωνος 30, Καλαμάτα 241 00

Τηλέφωνο:
2721 023124
2721 088151

Φαξ: 2721 096522

Email:

Ωράριο

Δευτέρα           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τρίτη                8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Τετάρτη           8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Πέμπτη            8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Παρασκευή     8:00 π.μ.–5:00 μ.μ.
Σάββατο          Κλειστά
Κυριακή           Κλειστά

ANDRIANOS ENERGY SAVING

Βρείτε μας στον χάρτη

ΕΣΠΑ