Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η προδημοσίευση του Αναλυτικού Οδηγού Εφαρμογής του νέου προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ", που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας (Κατηγορία 1.Ζ) και τα Συστήματα Smart Home (Κατηγορία 5.Δ). Κατεβάστε τον οδηγό (pdf) από το σύνδεσμο που ακολουθεί.

programma exoikonomw autonomw smart home

«ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ» ονομάζεται το νέο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονόμησης κατοικιών, που αποτελεί τη συνέχεια των των προγραμμάτων «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ».

Η προδημοσίευση του Οδηγού Εφαρμογής του Προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ" από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τους δικαιούχους, τις επιδοτούμενες δαπάνες καθώς και τα ανώτατα όρια ανα πρόταση και ανα δαπάνη.

Μπορείτε να τον κατεβάσετε τον οδηγό απο τον σύνδεσμο παρακάτω

Κατεβάστε τον Οδηγό Εφαρμογής του προγράμματος "Εξοικονομώ-Αυτονομώ"

Διαβάστε παρακάτω τις σημαντικές προσθήκες του νέου προγράμματος και τον συγκεκριμένο προυπολογισμό ανα είδος επέμβασης.

Προυπολογισμός παρεμβάσεων ανα είδος δαπάνης (ανώταρα όρια δαπάνων)

Αναλυτικά οι επιδοτούμενες παρεμβάσεις:

Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν στις ακόλουθες κατηγορίες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1 - ΚΟΥΦΩΜΑΤΑ/ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΚΙΑΣΗΣ/ΑΕΡΙΣΜΟΣ

• 1.Α1 Πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα – Παράθυρο
  • 1.Α2 Πλαίσιο αλουμινίου με υαλοπίνακα - Εξωστόθυρα
  • 1.Β1 Πλαίσιο ξύλου με υαλοπίνακα – Παράθυρο
  • 1.Β2 Πλαίσιο ξύλου με υαλοπίνακα - Εξωστόθυρα
  • 1.Γ1 Πλαίσιο PVC με υαλοπίνακα – Παράθυρο
  • 1.Γ2 Πλαίσιο PVC με υαλοπίνακα - Εξωστόθυρα
  • 1.Δ Μόνο υαλοπίνακες (χωρίς αντικατάσταση πλαισίου)
  • 1.Ε1 Εξωτερικό προστατευτικό φύλλο (σύστημα Κουτί-Ρολό, ή Εξώφυλλο)
  • 1.Ε2 Λοιπα σταθερά ή κινητά συστήματα σκίασης
  • 1.Ζ Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας

Τα ανώτατα όρια δαπανών ανα υποκατηγορία φαίνονται στον πίνακα παρακάτω (οι τιμές περιλαμβάνουν ΦΠΑ):

01 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria aerismos kouwfomata

Σημαντική προσθήκη στο νέο πρόγραμμα αποτελεί η προσθήκη Συστηματών Μηχανικού Αερισμού με ανάκτηση θερμότητας.

Στην κατηγορία "Μη κεντρικών Συστημάτων Μηχανικού Αερισμού", το ASSOLO της ANDRIANOS αποτελεί ιδανική λύση.

Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας από την ANDRIANOS

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2 - ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ

• 2.Α Θερμομόνωση δώματος εξωτερικά
  • 2.Β Θερμομόνωση στέγης ή οριζόντιας οροφής κάτω από θερμομονωμένη στέγη
  • 2.Γ1 Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με συνθετικό επίχρισμα.
  • 2.Γ2 Θερμομόνωση εξωτ. τοιχοποιίας, φέροντος οργανισμού, δαπέδου επί εδάφους επί πιλοτής, ή μη θερμαινόμενου χώρου, με επικάλυψη με ελαφρά πετάσματα

02 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria thermomonwsh

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3 -ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ/ΨΥΞΗΣ

03 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria systhmata thermanis psuxis

Το νέο πρόγραμμα επιδοτεί αναβάθμιση του συστήματος με πηγές θέρμανσης υψηλής απόδοσης & νέων τεχνολογιών.

Στην κατηγορία "3.Α Διατάξεις αυτόματου ελέγχου λειτουργίας συστήματος θέρμανσης", εντάσονται αυτοματισμοί θέρμανσης  καθώς και συστήματα ελέγχου όπως το ARISTON ΝΕΤ για την διαχείριση των λεβήτων και των αντλιών θερμότητας ARISTON.

Η κατηγορία "3.Β Σύστημα καυστήρα – λέβητα Φυσικού Αερίου / Υγραερίου" αναφέρεται σε επίτοιχους λέβητες με τεχνολογία συμπύκνωσης.

Δείτε τους ποιοτικούς λέβητες της ARISTON στον σύνδεσμο:

Λεβητες Φυσικού Αεριου & Λέβητες Υγραερίου ARISTON

Στην κατηγορία "3. Γ Σύστημα Αντλίας Θερμότητας (Θέρμανσης-Ψύξης / Ελάχιστη απαίτηση ενεργειακής σήμανσης 55οC)", περιλαμβάνονται οι Αντλίες Θερμότητας κορυφαίας απόδοσης από την CARRIER, την TOSHIBA και την ARISTON.  Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για το σύστημα:

Αντλίες Θερμότητες CARRIER, TOSHIBA & ARISTON

H κατηγορία "3.Ζ Αντλίες θερμότητας αέρα-αέρα διαιρούμενου τύπου (split unit) για θέρμανση/ψύξη χώρου", αναφέρεται στα γνωστά κλιματιστικά. Δείτε όλα τα κλιματιστικά στο Eshop της ANDRIANOS:

Κλιματιστικά CARRIER &TOSHIBA

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 4 -ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΟΧΗΣ ΖΝΧ

04 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria systhmata paroxis znx

Η κατηγορία 4 - Συστήματα Παροχής Ζεστού Νερού Χρήστης, αφορά τα κορυφαία ηλιοθερμικά συστήματα υψηλής απόδοσης της ANDRIANOS καθώς και τους ηλιακούς θερμοσίφωνες και τις αντλίες θερμότητας:

Στην κατηγορία "4.Α Ηλιακό θερμοσιφωνικό σύστημα συλλέκτη-ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ", δείτε το Ηλιακό Θερμοσίφωνα ANDRIANOS:

Συστήματα Μηχανικού Αερισμού με Ανάκτηση Θερμότητας από την ANDRIANOS

Στις κατηγορίες "4.Β Ηλιοθερμικό σύστημα συλλέκτη- ταμιευτήρα αποθήκευσης ΖΝΧ βεβιασμένης κυκλοφορίας" & "4.Γ Ηλιοθερμικό σύστημα παροχής ΖΝΧ και υποβοήθησης θέρμανσης χώρου", εντάσσονται τα κορυφαία σε απόδοση (TOP5 παγκοσμίως) Ηλιοθερμικά Συστήματα:

Ηλιοθερμικά Συστήματα ANDRIANOS

Στην κατηγορία "4.Δ Αντλία θερμότητας", περιλαμβάνονται οι Αντλίες Θερμότητας κορυφαίας απόδοσης από την CARRIER, την TOSHIBA και την ARISTON.  Δείτε στον σύνδεσμο παρακάτω περισσότερες πληροφορίες για τα προϊόντα:

Αντλίες Θερμότητες CARRIER, TOSHIBA & ARISTON

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 5 -ΛΟΙΠΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ - ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ

• 5.Α Φωτοβολταικό σύστημα
  • 5.Β Σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (συσσωρευτές)
  • 5.Γ Σημείο επαναφόρτισης ηλεκτροκίνητου οχήματος
  • 5.Δ Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home)
  • 5.E Αναβάθμιση ανελκυστήρα
  • 5.ΣΤ Αναβάθμιση φωτισμού

05 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria systhmata smart home klp

Η πιο σημαντική παρέμβαση του νέου προγράμματος είναι η είσαγωγή των συστημάτων Smart Home που η ANDRIANOS έχει υιοθετήσει πλέον στη πλειοψηφία των εγκάταστάσεων της, αφού προσφέρουν τα περισσότερα πλεονεκτήματα απο κάθε άλλη επέμβαση στα κτίρια.

Στην κατηγορία "5.Δ Συσκευές διαχείρισης ενέργειας (smart home) ", το Smart Home της SALUS αποτελεί ιδανική λύση.

Συστήματα Smart Home από τη SALUS

Συνολικό Επιλέξιμος Προυπολογισμός ανα τύπο κτιρίου

Ο συνολικός επιλέξιμος προυπολογισμός διαμορφώνεται από το άθροισμα των επιμέρους δαπάνων, όπως φαίνονται αναλυτικά ανα κατηγορία στους πίνακες που ακολουθούν.

Σε μάθε περίπτωση ο προυπολογισμός της κάθε αίτησης;

• Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 50.000€ για μονοκατοικίες ή μεμονωμένα διαμερίσματα ή διαμερίσματα ώς μέρος πολυκατοικίας
  • Δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 80.000€ για αιτήσεις που αφορούν δαπάνες για κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

00 ANDRIANOS Exoikonomw Aytonomw anwtara oria ana tupo katoikias

Επικοινωνήστε με την ANDRIANOS για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Εξοικονομώ-Αυτονομώ

ΕΣΠΑ